Кламер БГ - Новини: Борисов: Руски туристи може, руски шпиони – не

Борисов: Руски туристи може, руски шпиони – не

България

|
Четв, 29 Апр 2021г. 12:47ч.
Борисов: Руски туристи може, руски шпиони – не

Руският посланик Елена Митрофанова е извикана на разговор във външно министертство. Това обяви в четвъртък министър Екатерина Захариева. Засега не е ясно дали Бъглария се готви да гони още руски дипломати след разкритията на прокуратурата, че офицери от ГРУ са замесени във взривове във военни складове у нас. Според Захариева правителството е задължено да реагира.

"Ще имаме сериозен, надявам се, честен разговор с нея. Няма как да не реагира в такава ситуация", заяви тя пред премиера в оставка Бойко Борисов, който отново бе събрал министри в къщата си на заседание.

Руският посланик е много сериозен, реагира Борисов и обясни, че трябвало да има честен разговор.

Той се впусна в обяснения, от които се разбра, че българските служби са били наясно с дейността на ГРУ у нас още преди Чехия да изгони 18 руски дипломати заради данни, че агенти са предизвикали взривовете във военни складове във Върбетице през 2014 г. При тях е унищожена продукция на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев. Според чешките власти тя е била предназначена за износ в Украйна. Гебрев отрече тази версия.

Взривовете у нас също са били насочени срещу Гебрев и фирмата му ЕМКО, обяви в сряда прокуратурата. Тя смята, че са свързани и с опита за отравяне на бизнесмена през 2015 г. За покушението бяха обвинени трима офицери от ГРУ, но разследването бе спряно заради невъзможност да бъдат открити. Според прокуратурата руската служба е отговорна за четири взрива между 2011 г. и 2020 г. Всичките са били предшествани от умишлено предизвикани палежи. След един от взривовете е избухнал пожар дори в сграда на МВР. При този умишлен палеж са изгорели доказателства за експлозията.

Защо българската страна е мълчала толкова дълго, не стана ясно и от думите на Борисов. Той само се похвали, че се работело много отдавна и партньорските служби го знаели.

"Много преди чехите, много преди други ние сме работили и за радост партньорските служби знаят от кога работим по тези теми. Не са от вчера, не са след чешките събития. Те са много от преди това. Но действително имаше неща, особено за палежа в склада. Беше извършен толкова професионално, че чак сега, когато подредиха целия пъзел стана ясно, че и той не е случаен, а са изчезнали и изгорели веществени доказателства", обясни той.

Борисов допълни, че много отдавна е казал на руската страна, че не може да "шпионстват" у нас. Как тази декларация съвпада с дългогодишното мълчание и липсата на каквито и да е действия от страна на държавата, не стана ясно.

"Техните туристи са добре дошли, нашият стокообмен с тях расте, всичко това е прекрасно, дали сме възможност по нашите газови тръби да си прекарват срещу транзитни такси газ. Аз съм им казал ясно: Няма да шпионствате в България, няма да правите такива неща. И там сме безкомпромисни", заяви Борисов.

mediapool.bg