Кламер БГ - Новини: БСП получава третия мандат. ГЕРБ: Да го връщат бързо

БСП получава третия мандат. ГЕРБ: Да го връщат бързо

България

|
Четв, 29 Апр 2021г. 13:59ч.
БСП получава третия мандат. ГЕРБ: Да го връщат бързо

Президентът Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на третата по численост парламентарна група на БСП на 5 май. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава в четвъртък.

"Няма смисъл мандатът да се бави. Трябва да се върне по най-бързия начин и да се обяви дата за предсрочни избори", заяви Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ/СДС, която е най-голямата в Народното събрание, но никоя от останалите политически сили не пожела да разговаря с нея за оползотворяване на първия мандат. Следващата политическа сила - "Има такъв народ" на Слави Трифонов, пък директно върна втория мандат още при получаването му.

Решението как да постъпим с третия мандат за съставяне на правителство ще бъде на колективните органи на БСП, заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова на брифинг в парламента по-късно.

За 15.30 часа в четвъртък тя събира извънредно Изпълнителното бюро на БСП, за да се реши за дата и час за свикване на Националния ни съвет, където вече да се обсъди какво да се прави с получения мандат.

Попитана с кои парламентарни групи ще преговарят за правителство, Нинова отново каза, че това ще реши Националният съвет на БСП. "Разбира се, с ГЕРБ не могат да се водят никакви разговори", заяви тя.

Самата БСП обаче също няма подкрепата на новите протестни партии в парламента, които заявиха изрично, че искат да се разграничат от станалите системни политически сили – ГЕРБ, БСП и ДПС.

Нинова вече е заявявало, че трябва да се състави редовен кабинет, който да може да противодейства адекватно на пандемичната криза, да актуализира бюджета, което е наложително за осигуряване на средства за Covid помощите на бизнеса. В същото време тя не е коментирала дали социалистите са готови да влязат в преговори за правителство.

"Ясно е математически, че без ГЕРБ и "Има такъв народ" не може да се състави правителство", коментира Атанасова нещо, което е ясно от изборната нощ.

"Бих искала обаче да апелирам към Българската социалистическа партия, при вземането на решението дали ще правят някакви консултации, да върнат бързо мандата", допълни тя.

По думите й всеки ден работа на този парламент крие риск от приемане на "противоречиви и лобистки" законопроекти. "Народното събрание не се занимава с дневния ред на обществото, а с теми, които целят оцеляването на политическите партии или изграждането на тяхната политическа кампания", коментира Атанасова.

Изявлението й дойде часове след станалото дежурно сутрешно съвещания на премиера в оставка Бойко Борисов в дома му, което се излъчва на живо във Фейсбук профила му.

Другите партии в парламента не се интересуват от състоянието на държавата, бързат за три дни да приемат промени в Изборния кодекс като май не се и интересуват и от предсрочните парламентарни избори, а всичко е в помощ на президента Румен Радев, заяви лидерът на ГЕРБ.

Аз съм добронамерен човек и искам хората да са добре и България да е силна и предвидима държава, каза премиерът в оставка. Той се заинтересува защо от дневния ред на парламента са отпаднали теми като мажоритарни избори, намаляването на партийната субсидия и разследване на случая с плажа Росенец.

Борисов коментира, че за правене на политика и на правителство се налага да има много компромиси и даде примери с държави в ЕС. Докато се правят нови и скъпи избори, държавата ще лети по нанадолнището, заяви той.

Няколко пъти народът ни е връщал в управлението, каза още Борисов.

Най-новото социологическо проучване за електоралните нагласи – на "Маркет линкс", обаче сочи, че на предсрочен вот разликата между ГЕРБ и "Има такъв народ" би била под 1 процент.

Ако и третата политическа сила не успее да събере подкрепа за правителство, ще се стигне до назначаване на служебен кабинет и насрочване на предсрочни парламентарни избори.

Политолози и социолози са единодушни, че това е неизбежно и такъв вот ще има пред лятото.

mediapool.bg