Кламер БГ - Новини: БСП ще върне мандата, следват нови избори (обновена)

БСП ще върне мандата, следват нови избори (обновена)

България

|
Съб, 01 Май 2021г. 22:01ч.
БСП ще върне мандата, следват нови избори (обновена)

Националният съвет на БСП реши в събота да върне веднага третия мандат за съставяне на правителство, който президентът предстои да връчи на 5 май. Решението бе взето след няколкочасови обсъждания със 108 гласа “за“, без "против" и петима "въздържал се". Така и трите мандата няма да бъдат реализирани и се върви към назначаване на служебно правителство от президента и нови избори през юли. Вероятните дати за парламентарните избори са 11 или 18 юли.

След заседанието Нинова обясни, че правителство на БСП, макар и временно, е невъзможно в настоящата ситуация, в която новите политически субекти в парламента отхвърлят подадената от левицата ръка.

"Всеки е срещу всеки. Не можаха да избягат от егото си и да се обединим за онези неща, които ни събират, а не които ни разделят.

В тази ситуация въпреки желанието за промяна, с готов план, ден по ден и мярка по мярка, с хора, които могат да направят тази промяна, правителство, съставено от БСП, макар и временно, е невъзможно", каза Нинова.

Тя коментира също, че при избора дали да вземе мандата и да се бави, като по този начин продължава управлението на Борисов, или да върне бързо мандата и управлението на страната да се поеме от президента Румен Радев със служебен кабинет, БСП е избрала второто.

"Нямаше да е честно към българските граждани. Понеже в такива трудни моменти има всякакви мнения и днес се споделиха също в залата, най-добре е да бъдеш откровен и честен с хората. Да, ние можехме да вземем мандата и да печелим време, да правим опит да съставим правителство, което знаем, че предварително е обречено, просто да си направим пиар, за да покажем, че можем, за да покажем, че имаме хора, че имаме програма. Искам всички българи да са наясно - вземането на мандат и губенето на време в опити да се състави едно невъзможно правителство постига само една цел - продължава управлението на правителството на Бойко Борисов.

Всеки загубен ден в опити за правителство, означава, че той остава на власт. Другата възможност, която Националния съвет избра с голямо мнозинство, беше веднага да върнем мандата. Това означава шанс за президента Радев да поеме управлението на страната. При избора дали да вземем мандата и да се бавим, и да продължава управлението на Борисов, или да върнем бързо мандата и управлението на страната да се поеме от президента Радев със служебен кабинет, избрахме второто“, каза тя.

Нинова каза, че ако президентът поиска да включи кадър на БСП в служебното правителство, това ще бъде решено от Националния съвет.

По-рано Нинова каза, че партията ще вземе “най-доброто решение за отечеството и хората”, както и че левицата ще избира измежду три опции. Нейни съпартийци обясниха, че трите варианта са БСП да върне мандата; да предложи правителство начело с Корнелия Нинова като ясен знак, че формацията е в състояние да носи отговорност или да предложи правителство с ограничен мандат до края на годината или до другата пролет. В крайна сметка е избран първият вариант мандатът да бъде върнат.

“За БСП е много важен ден. Сигурно няма да бъде преувеличено да ви кажа, че ще е и исторически, защото на нас се падна отговорността за последен мандат. Напълно разбираме тежестта на тази отговорност. Напълно разбираме отговорността пред България. И ви уверявам, че след малко Националният съвет ще вземе най-доброто решение - за отечеството и за хората", каза по-рано Нинова на традиционния първомайски митинг-концерт на партията, който тази година е под наслов “Достоен труд - достоен живот“.

Тя изрази опасение, "че загледани всеки в своята малка, егоистична партийна битка, ще пропуснем голямата промяна". "Защото днес на България трябват, не партийци, а държавници. И мисля, че смело, отговорно и честно, можем да кажем, че ние имаме своята визия как да се развива България“, каза Нинова.

Тя посочи, че "моделът Борисов“ все още не е разрушен и призова за общи усилия политическите партии това да се случи. Нинова заяви, че БСП са подали ръка на новите партии в парламента, но не пропусна да отбележи, че част от действията им са учудващи.

mediapool.bg