Кламер БГ - Новини: Административен произвол: Запор на имоти на Божков падна в съда

Административен произвол: Запор на имоти на Божков падна в съда

България

|
Четв, 11 Март 2021г. 17:52ч.
Административен произвол: Запор на имоти на Божков падна в съда

Административният съд София-град е отменил запор върху имоти на хазартния бос Васил Божков. В окончателното решение е записано, че обезпечителните мерки върху трите имота са били наложени от НАП заради данъчни задължения. От агенцията обаче не са посочили дори стойността на имуществото, когато са го запорирали, а това е станало на по-късен етап. Също така не е ясно и как е формиран размерът на търсените от Божков данъци.

Произвол

НАП твърди, че Божков има да плаща близо 17 млн. лв. данъци като физическо лице. Заради това задължение са запорирани три имота, които по данъчна оценка струват около 35 хил. лв.

В мотивите, освен нарушенията на процедурата, съдът посочва, че по закон запори се налагат така че да не се въпрепятства дейността на лицето.

"Ако това не е възможно, наложените обезпечителни мерки следва да не спират извършваната от ревизираното лице дейност. В случая, при липса на яснота за мащаба на наложените обезпечителн имерки, за последователното налагане на различни по вид, без да е налице обоснована фактически конкретна нужда от всяка от тях обуславя съмнение не само, че същите ще затруднят съществено дейността на длъжника, но и за административен произвол", пише в мотивите на съда.

Поредно дело

Само преди два дни същият съд излезе с решение по първото от серия данъчни дела срещу Божков. То бе за задълженията на компанията еврофутбол. В него съдът записа, че фирмата дължи 330 млн. лв. Но направи и извод, че законът не е прилаган коректно не само от хазартния оператор, но и от министерството на финансите, което е допринесло за щетата за бюджета.

mediapool.bg