Кламер БГ - Новини: Безвъзмездни 200-400 хил. евро за геотермално отопление ще получат обществени сгради

Безвъзмездни 200-400 хил. евро за геотермално отопление ще получат обществени сгради

България

|
Четв, 11 Март 2021г. 20:13ч.
Безвъзмездни 200-400 хил. евро за геотермално отопление ще получат обществени сгради

Общински администрации и държавни институции ще могат да кандидатстват за безвъзмездно финансиране от 200 хил. до 400 хил. евро за отопление или охлаждане с геотермална енергия, съобщиха от Министерството на енергетиката в четвъртък. Средствата за проектите предложения, чието набиране ще продължи до 10 септември 2021 г., са осигурени от т.нар Норвежки фонд.

Програмата "Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност" от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. ще покрива изцяло стойността на проекта в посочените финансови граници.

Реално множество общини разполагат с минерални извори, които могат да бъдат използвани за отопление на техните сгради. Столична община например от години обяснява как ще използва предоставените й безвъзмездно от държавата минерални извори за отопление. Още през 2011 г., при получаването на 25-годишно право да използва термите на града, тогавашният главен архитект на столицата Петък Диков представи план за топлене на сградите на Министерския съвет, парламента и бившия партиен дом с горещата подземна вода. Това обаче още не се е случило.

През 2017 г. пък бившият екоминистър Нено Димов обеща във Велинград, че по оперативната програма "Околна среда" за миналия период 2014 – 2020 г. ще се отпуснат пари градовете да се топлят от минералните извори. Това също не се случи.

Предстои да се види какъв ще е сега интересът на общините и ведомствата към норвежкото безвъзмездно финансиране.

Междувременно в четвъртък бе подписан договор за обновяване на уличното осветление във Враца с 1.125 млн. лв. от Норвежкия фонд. При подписването на контракта с енергийния министър Теменужка Петкова кметът на общината Калин Каменов каза, че с парите сега ще се поднови осветлението в центъра на града и основните пътища, по които се движи градския транспорт, а на следващ етап ще се търси финансиране и за модернизиране на осветлението и в кварталните улици.

По тротоарите на основните пътни артерии на Враца ще се монтират 380 броя соларни лампи и светодиодни LED осветители. Очаква се те да спестят близо 700 MВтч електроенергия годишно, да се намалят въглеродните емисии с над 818 тона/годишно и ръст на производството на енергия от ВЕИ с повече от 10%.

Общо 12 общини ще получат пари от програмата за модернизация на външното си осветление.

mediapool.bg