Кламер БГ - Новини: Германия започна есенна кампания по ваксиниране срещу коронавирус

Германия започна есенна кампания по ваксиниране срещу коронавирус

Коронавирус

|
Пон, 18 Септ 2023г. 16:21ч.
Германия започна есенна кампания по ваксиниране срещу коронавирус

Германия започна есенна кампания по ваксиниране срещу коронавирус

Германия започна днес есенната кампания по ваксиниране срещу респираторни инфекции, като представи нова бустерна доза срещу коронавирус само за възрастните хора и за тези с висок риск от заболяване, предаде Ройтерс.

Федералният институт за обществено здраве "Роберт Кох" каза, че консултативната група за ваксините в страната, съставена от независими експерти по ваксините, е потвърдила препоръката си, че бустерни дози извън стандартния курс на ваксинация с КОВИД трябва да се поставят само на определени рискови групи.

"Хората над 60-годишна възраст, както и рисковите групи, трябва да се ваксинират", каза 60-годишният министър на здравеопазването Карл Лаутербах, който днес също се подложи на допълнителна ваксинация.

Решението на Германия да се насочи към възрастните хора, хората в риск или хронично болните, работниците в домове за възрастни хора, здравните специалисти и тези, които са в близък контакт с изложени на риск хора, до голяма степен съвпада с това на други европейски държави като Франция, Италия и Великобритания. Вликобритания постави на преден план хората над 75 години, тези в домове за възрастни и хората с понижен имунитет.

Това е в ярък контраст с много по-всеобхватния подход в САЩ, където миналата седмица Центровете за контрол и превенция на заболяванията одобриха поставянето на новите ваксини срещу КОВИД, които се отнасят за всички над 6-месечна възраст.

Миналия месец регулаторните органи на ЕС дадоха зелена светлина за актуализираната ваксина на "Пфайзер" и нейния германски партньор "Байонтех", която е насочена към варианта XBB.1.5 на "Омикрон" . Актуализираната ваксина на "Модерна" също е напът да получи одобрение.

mediapool.bg