Кламер БГ - Новини: Крим и Турция конкурират българските ваканционни имоти

Крим и Турция конкурират българските ваканционни имоти

Имоти

|
Четв, 19 Март 2015г. 13:37ч.
Крим и Турция конкурират българските ваканционни имоти

Крим и Турция са основните конкуренти на българския пазар на ваканционни имоти за руските граждани. Това показват наблюденията на компанията "Грийн Лайф", която участва в международно имотно изложение в Москва.

Централният натиск на властта върху руските граждани, решили да инвестират в апартамент извън Русия, се усеща, като насоките са към Крим, коментира Антоанета Тодорова, търговски директор на българската инвестиционна компания.

По думите й политическите настроения водят част от руснаците дори в Турция, която привлича с конкурентни на нашите цени и с липсата на визи, но плаши част от купувачите заради религиозните и културни различия, исторически далечни на бита на обикновения руснак.

Стресът от обезценката на рублата е преодолян. "Промяната от началото на февруари е осезаема, за нея има както психологически, така и чисто финансови фактори. Кризата и войната в Украйна се превърнаха в още един стимул за семействата да напуснат Русия, а стабилният вече курс на рублата в едно с повишаването на стойността на долара правят планирането на покупката и преместването по-лесно", посочи Тодорова.

Спадът на цената на рублата почти наполовина беше частично компенсиран от над 20% ръст на цената на долара спрямо еврото. Това направи бюджет от 3 млн. рубли, с който разполагат семействата от средната класа в Русия, напълно достатъчен за покупката на двустаен апартамент в някой от крайморските градове у нас. В момента това са малко над 45 000 евро, които стигат за хубав апартамент в Бургас, Поморие или Несебър.

"България може и предлага добри възможности за инвестиция на наличните бюджети, докато апартаментите в Испания и Черна гора са значително по-скъпи и все по-малък процент от руснаците могат да си ги позволят", посочи Антоанета Тодорова. Според нея България привлича не само с най-изгодните цени, но и доброто отношение на българите към руснаците.

Подобни на предлаганите в България имоти в Хърватия и Черна гора струват над 70 000 евро, а в Испания нивата надвишават 100 000 евро. По друг начин стоят нещата с новите конкуренти на България – Турция и Крим.

В следващите два до три месеца ще се видят реалните обеми на пазара, защото ще се направят заявки за огледи, но очакванията на консултантите от "Грийн Лайф" e броят на сделките у нас да се запази на добри нива.

Спадът на общия обем на пазара в Русия може не само да не засегне трайно България, но и да се отрази благотворно на сделките на родна земя, смятат от инвестиционната компания.

mediapool.bg