Кламер БГ - Новини: В София ще се строи хотел от стари морски контейнери

В София ще се строи хотел от стари морски контейнери

Имоти

|
Пон, 06 Юли 2015г. 14:12ч.
В София ще се строи хотел от стари морски контейнери

Хотел, който ще е изграден от излезли от употреба контейнери за превоз на стоки по море, започва да се строи в София, съобщиха в понеделник проектантите и инициаторите на амбициозен проект за изграждане на икономични и функционални жилища от морски контейнери.

Огромните цветни контейнери за превоз на стоки по море могат да се използват за постройки и след "бракуването им" по отношение на транспортирането, тъй като са проектирани да се справят с изключително тежки атмосферни условия по време на пътуването с кораби, обясняват авторите на проекта.

Бъдещият софийски хотел ще е със сто стаи и ще е най-високата постройка в Европа от контейнери. Освен изграждането на нискотарифни хотели, бунгала, базари и офис сгради, основна цел на проекта е да изпълнява социална функция. Предстои да се реализира първото студентско общежитие от контейнери. Създадени са проекти и за детски градини, домове за възрастни хора и др.

Скоростното изграждане на тези постройки е и рационално разрешение на проблема с настаняване на хора, чиито къщи са пострадали при природни бедствия, посочват иноваторите.

"Едва ли някой може да отрече, че социалният сектор в България има нужда от иновации и развитие. Тази нова технология позволява да се вдигнат сгради до 9 етажа, като те могат да бъдат изключително функционални и икономични. Финансирането на всяко нововъведение е труден процес, но сме обнадеждени, че необходимостите на обществото и стойността на проекта ще привлекат необходимите ресурси и работим в тази посока. Бързият стоеж на сградите гарантира бърза възвръщаемост на инвестициите. А ползите за обществото са неминуеми“, каза Звезделин Минчев, един от двигателите на мащабния проект.

Сред много предимства на инициативата е издръжливостта, пожарната безопасност и малкото средства, нужни за поддръжка. Апартаментите могат да бъдат двустайни или тристайни, да се реорганизират лесно, с осигурен достъп за инвалиди. Сградите ще бъдат изключително енергийно ефективни, като разликата в сметката за ток за апартамент със същите размери и условия като стандартния, ще е повече от двойно по-ниска. А всички преимущества не са за сметка на обстановката. Интериорът може да бъде дори луксозен. По отношения на земетресенията – една сграда на 9 етажа издържа 9 степен трус.

Иновативният проект на българите за изграждане на сгради от морски контейнери е привлякъл вниманието и на румънския пазар, след като са представили своята концепция по време на пролетното издание на експо за недвижими имоти в Букурещ.

mediapool.bg