Кламер БГ - Новини: Японският премиер е евакуиран невредим след хвърлена по него бомбичка

Японският премиер е евакуиран невредим след хвърлена по него бомбичка

Свят

|
Съб, 15 Апр 2023г. 12:46ч.
Японският премиер е евакуиран невредим след хвърлена по него бомбичка

Полицията арестува хвърлилия бомбичката по Кишида, сн. ЕПА/БГНЕС

Японският премиер Фумио Кишида беше евакуиран невредим от публично събитие в събота, след като по него беше хвърлена димна бомбичка. Начаса бе арестуван 24-годишен мъж, чиито мотиви за действията все още не са изяснени, предадоха световните агенции.

Няма пострадали при инцидента в западния град Вакаяма, а самият Кишида по-късно се върна към предизборната кампания.

Хвърлената бомбичката прекъсна тъкмо започващата реч на японския премиер в подкрепа на кандидат на управляващата Либерално-демократическа партия на частични избори за долната камара на парламента. Това е станало след обиколка на рибарско пристанище в града.

Чутият гръм е описван като силен, дори като взрив, имало е дим и е настанала паника. Кишида е изведен от службите за сигурност, а хвърлилият я е бил повален на земята.

Той е арестуван и по-късно идентифициран от властите като 24-годишния Рюджи Кимура.

Самият Кишида каза пред японската обществена телевизия NHK, че е имало "силен взрив" на мястото. "Полицията разследва подробностите, но бих искал да се извиня, че притесних много хора и им създадох проблеми“, каза той.

NHK излъчи кадри, които показват бягащи хора от мястото на инцидента.

"Жалко е, че нещо подобно се случи в средата на предизборна кампания, която представлява основата на демокрацията", коментира Хироши Морияма, член на Либерално-демократическата партия на премиера, цитиран от ББС.

Още по темата:

Убиецът на японския експремиер намекнал за плановете си в писмо, изпратено преди нападението

По-късно Фумио Кишида поднови предизборната обиколка, в която по план има друго публично събитие в Чиба, близо до Токио.

Инцидентът се случи само девет месеца след убийството на бившия японски премиер Шиндзо Абе по време на предизборна кампания през юли миналата година.

Политическото покушение в спокойната Япония шокира страната и чужбина и принуди държавата да преразгледа и засили мерките си за сигурност.

mediapool.bg