Кламер БГ - Новини: Юпитер и Сатурн се сляха подобно на Витлеемската звезда (видео)

Юпитер и Сатурн се сляха подобно на Витлеемската звезда (видео)

Свят

|
Пон, 21 Дек 2020г. 22:25ч.
Юпитер и Сатурн се сляха подобно на Витлеемската звезда (видео)

Сближаването на планетите Юпитер и Сатурн, което се видя тази вечер, ще може да се наблюдава от Земята отново след 60 години, през 2080 г., предаде БТА.

"Сближаването на планетите Юпитер и Сатурн на земното небе се случва веднъж на почти двадесет години и за последен път те се доближиха през май 2000 г. Но толкова близко сближаване, когато планетите буквално се сливат в едно светило и ги делят едва няколко минути от градуса, настъпва доста рядко. Следващото подобно сближаване ще е на 15 март 2080 г.", казаха от Московския планетариум. Оттам уточниха, че това астрономическо явление е наблюдавано от Земята преди 794 години.

Астрономите наричат "сливането" на двете планети "звездно слънцестоене" във връзка с деня на зимното слънцестоене на 21 декември. Явлението можеше да се наблюдава при ясно време днес в 18 часа и 22 минути по Гринуич.

От Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория на БАН уточниха, че последните почти толкова "близки съединения" на двете планети са били през 1623 г. и 1226 г. В действителност "сливането" се случва само видимо на земното небе, докато разстоянието между планетите гиганти не е малко. На 21 декември те са разположени на почти 740 милиона километра една от друга, информират астрономите.

Слънцето в София залезе днес в 16.56 часа и около 30 минути след това се забелязваше светлината на двете планети. Това явление можеше да се наблюдава от цял свят, но Европа, включително и България, попадна в най-добрата зона за наблюдение, като за нас това приближаване беше най-голямо. Краят на "съединението" на Юпитер и Сатурн за българския наблюдател настъпи със залеза на двете светила - в 19.17 часа за София.

Астрономите отбелязват, че компютърни симулации на собствените движения на планетите от слънчевата система показват, че такова изключително видимо приближаване на Юпитер и Сатурн се свързва с годината на появяването на Витлеемската звезда. Много е вероятно точно сближаването на тези две планети преди 2020 години да е именно знамението, предвестяващо надеждата за доброто, станало тогава.

Хипотезата, че Витлеемската звезда може да е свързана с рядко небесно събитие като сближаването на Юпитер и Сатурн, на Юпитер и Венера или друго, е стара, но досега не е доказана. Възможно е божественият знак да няма нищо общо с реално астрономическо или друго природно явление.

"Ако успеете да фотографирате събитието, изпратете ни вашите снимки, а ние ще публикуваме най-сполучливите от тях", призоваха астрономите от БАН.

mediapool.bg