Кламер БГ - Новини: Навални подмами руски агент да признае как го е отровил

Навални подмами руски агент да признае как го е отровил

Свят

|
Пон, 21 Дек 2020г. 22:30ч.
Навални подмами руски агент да признае как го е отровил

Руският опозиционер Алексей Навални заяви, че е измамил агент на руските тайни служби и е научил подробности за неуспешния заговор за убийството си.

По-рано през декември съвместно разследване на The Insider, Bellingcat и телевизия CNN с участието на германското сп. Der Spiegel установи имената и званията на сътрудниците на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), които са се опитали да отровят Навални с "Новичок".

Във видеоклип в понеделник Навални казва, че преди да бъде огласено съвместното разследване, се е обадил по телефона на някои от предполагаемите си отровители и се е представил за сътрудник на секретаря на Съвета за национална сигурност на Русия.

Един от тези хора, когото Навални нарича сътрудник на ФСС, е разговарял с него 49 минути по телефона и изглежда е бил част от екипа за заличаване на следите, заяви опозиционерът. Навални публикува запис и текст на разговора. Агентът твърди, че отровата е била поставена в бельото на критика на Кремъл.

Ройтерс посочва, че не може да потвърди чрез независим източник обстоятелствата около телефонния разговор, нито самоличността на събеседника на Навални.

Кремъл нееднократно е отричал всякакви твърдения, че Русия се е опитала да убие Навални. Засега ФСС не е коментирала твърденията на опозиционера.

В записа се чува как Навални пита събеседника си от другата страна на телефонната линия: "Защо не се получи нищо?"

"И аз съм си задавал този въпрос неведнъж", отговаря глас от другата страна на линията. Попитан защо Навални е оцелял, гласът отговаря, че това е така вероятно защото самолетът е извършил непланирано аварийно кацане и той е получил професионално и бързо лечение от руските медици. "Ако беше продължило малко по-дълго, всичко можеше да приключи различно", казва гласът.

Малко по-късно руската Федерална служба за сигурност нарече записа "фалшификация" и "провокация".

"Видеото, на което се вижда провеждането на този телефонен разговор, е фалшификация. Предполагаемото разследване, разпространено от Навални, представлява една планирана провокация, която не би била възможна без техническата и организационната подкрепа на чужди специални служби", се казва в изявление на Федералната служба, цитирано от руски агенции.

През август Навални, един от най-отявлените критици на президента Владимир Путин, беше превозен по въздух за лечение в Германия, след като припадна в самолет в Русия. Берлин заяви, че той е бил отровен със съветското бойно отровно вещество "Новичок" при опит да бъде убит - твърдение, което много от западните страни приемат.

Путин отхвърли съобщенията в медиите за отравянето на Навални. Той заяви, че те са скалъпени по информация, предоставена от американските разузнавателни служби, и представляват опит самият руски президент да бъде очернен и Навални да бъде представен като по-важен, отколкото в действителност е.

Навални се възстановява в Германия, но заяви, че възнамерява да се върне в Русия на необявена дата.

mediapool.bg