Кламер БГ - Новини: Шефът на НЗОК обяви за неадекватни опасенията около лечението на деца в чужбина

Шефът на НЗОК обяви за неадекватни опасенията около лечението на деца в чужбина

България

|
Пон, 07 Ян 2019г. 14:16ч.
Шефът на НЗОК обяви за неадекватни опасенията около лечението на деца в чужбина

Управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев отхвърли опасенията, че чужди болници отказват лечение на български пациенти, в това число и деца, заради неразплатени задължения от страна на НЗОК с чужди фондове. Дечев коментира в понеделник пред БНТ, че подобни твърдения са неверни и също така отхвърли опасенията, че след закриването на Фонда за лечение на деца и прехвърлянето му в НЗОК, децата няма да получават същия набор от услуги и медицинска грижа.

Притесненията, че чужди болници отказват лечение на български пациенти, дойдоха след случай на отказано лечение в Румъния на българско дете, страдащо от рядкото заболяване спинална мускулна атрофия.

В конкретния случай се оказа, че румънската болница отказва да лекува детето с издадения от НЗОК формуляр S2 съгласно европейския регламент, защото лечението не е част от обичайния пакет медицински услуги, а е в рамките на програма за редки болести с ограничен достъп. Затова лечението трябва да бъде предплатено. Предплащане НЗОК не може да направи, но може да го направи Фондът за лечение на деца, който освен това се разплаща веднага с болниците, а не след 18 месеца, както касата прави по регламент.

Всичко това поражда притеснения около предстоящото прехвърляне на Фонда за лечение на деца към здравната каса, за което сигнализира през миналата седмица Пенка Георгиева, представител на пациентска организация в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца.

Опасенията, че чужди болници отказват лечение на български пациенти заради натрупаните задължения, бяха изразени по-рано и от бащата на детето Веселин Радойчев пред БТВ .

В понеделник обаче Дечев постави под въпрос адекватността на Георгиева заради твърденията й и омаловажи казуса, обявявайки, че проблем в това вижда само “г-жа Пенка“.

Освен това той я обвини, че е лично заинтересована, защото иска да се запази Обществения съвет към Фонда за лечение на деца, “иначе се обезсмисля нейната функция“.

“Съдейки по часа, в който е направила изявлението, би трябвало да е все още адекватна. Понеже твърденията й са меко казано на човек, на който трябва се гледа под въпрос на това, което казва“, заяви Дечев.

На последващ въпрос на водещата ще може ли след закриването на фонда НЗОК да праща деца за лечение в чужбина без формуляр S2, а като частни пациенти, когато чуждите болници го изискват, Дечев заяви, че “НЗОК може да изпраща деца за лечение в чужбина единствено с формуляр“.

После, по повод други въпроси за прехвърлянето на фонда към НЗОК, Дечев обаче каза, че “няма да има нито една дейност, която фондът да плаща, а фондът да не може“.

Той припомни, че и до момента голяма част от българските деца продължават да се насочват от фонда през касата. “Огромната част от плащанията за тези деца от НЗОК“, посочи Дечев.

Той за пореден път увери, че след прехвърлянето на фонда към НЗОК тя ще продължи да плаща за хонорари на лекари, оф лейбъл лекарства, както и за логистичните разходи като път, престой, преводачески услуги.

mediapool.bg