Кламер БГ - Новини: Старозагорската неонатологична клиника получи дарение от енергийна компания

Старозагорската неонатологична клиника получи дарение от енергийна компания

България

|
Пон, 07 Ян 2019г. 14:51ч.
Старозагорската неонатологична клиника получи дарение от енергийна компания

Нова специализирана медицинска апаратура получи Клиниката по неонатология към болницата “Проф. Ст. Киркович” в Стара Загора в навечерието на 8 януари – Ден на родилната помощ и професионален празник на акушер-гинеколозите.

По програмата "Енергия за живот" на "КонтурГлобал Марица Изтак 3" на здравното заведение бе предоставен интензивен инкубатор за новородени и воден дестилатор, чиято стойност надхвърля 15 хил. лв.

С новия инкубатор лекарите ще могат едновременно да регулират температурата, кислорода и влажността, за да осигурят необходимата специална среда за развитие на недоносеното новородено, за което се грижат. Дестилаторът пък е нужен за осигуряване на вода с определени показатели, която се използва за специализираната апаратура в отделението.

"За нас всяка помощ е безценна, защото ние се борим ежедневно за човешки живот, а в тази борба наличието на подходяща апаратура е жизнено необходима“, посочи началникът на клиниката по неонатология доц. Христо Мумджиев.

"За нас е особено важно да подкрепяме подобни проекти и с удоволствие ще продължим да го правим и занапред, защото децата са нашето бъдеще и няма нищо по-значимо от тяхното здраве“, каза на свой ред Алесандро Морето, директор на електроцентралата" при предаването на дарението в понеделник.

Клиниката по неонатология към УМБАЛ “Проф. Ст. Киркович”, Стара Загора, е една от осемте клиники по неонатология трето ниво у нас и има утвърдено място като основен лечебен и консултативен център по неонатология за Югоизточна България. Клиниката обслужва областите Стара Загора, Ямбол и Сливен, където годишно се раждат около 5 хил. деца, както и частично Бургас. Годишно през интензивния сектор на Клиниката по неонатология преминават повече от 400 болни новородени и недоносени деца, около 80 от които са от други родилни заведения в съседните области.

"Контур Глобал Марица Изток 3" притежава и управлява първата топлоелектрическа централа

на лигнитни въглища в Югоизточна Европа "Марица Изток 3“, която произвежда 10% от електроенергията в България, използвайки местни въглища. Акционери са американската енергийна компания "КонтурГлобал" (ContourGlobal) – със 73%, а останалият дял е на "Националната електрическа компания".

mediapool.bg