Кламер БГ - Новини: Шефът на Еврогрупата: Трябва да се направи повече за справяне с кризата

Шефът на Еврогрупата: Трябва да се направи повече за справяне с кризата

Европа

|
Вт, 14 Апр 2020г. 14:58ч.
Шефът на Еврогрупата: Трябва да се направи повече за справяне с кризата

Председателят на Еврогрупата Мариу Сентену заяви, че подкрепата от половин трилион евро за пострадалите от коронавируса икономики, която бе одобрена миналата седмица от финансовите министри, е само началото и трябва още за преодоляване на последиците от епидемията, предаде Ройтерс.

"Това (спасителният пакет) не е крайната точка. Трябва да направим повече за Европа и ние ще направим повече за Европа", каза Сентену в интервю за телевизия Ти Ви Ай.

В споразумението, постигнато миналия четвъртък, не се споменава изрично съвместното емитиране на еврооблигации за финансиране на възстановяването, припомня агенцията.

Сентену обяви, че министрите на финансите ще заседават скоро след извънредната среща на върха на ЕС, насрочена за 23 април, и дълговият въпрос ще бъде на масата, тъй като възстановяването на задлъжнелите страни е много по-сложно.

Макар да имаше известни неравности по пътя, Сентену определи споразумението като победа за Европа.

"През 2008 година ни отне много време да реагираме ... , но този път само за 10 дни постигнахме финансова рамка за осигуряване на ликвидност", отбеляза шефът на Еврогрупата. Той добави, че спасителният план създава гаранция за страните в отговора срещу кризата.

Сентену, който е и финансов министър на Португалия, коментира, че коронавирусната криза е безпрецедентно предизвикателство за страната му, тъй като икономиката е почти спряла.

В интервюто той прогнозира, че португалският годишен БВП може да спада с 6,5 на сто на всеки месец и половина от икономическия застой.

"Не можем да възобновим нашата икономика без глобално решение", отбеляза Сентнену. По думите му именно върху това са съсредоточени усилията на Европа.

mediapool.bg