Кламер БГ - Новини: ЕК одобри помощ от от 1.5 млрд. лв. за субсидиране на заплатите в България

ЕК одобри помощ от от 1.5 млрд. лв. за субсидиране на заплатите в България

Европа

|
Ср, 15 Апр 2020г. 12:45ч.
ЕК одобри помощ от от 1.5 млрд. лв. за субсидиране на заплатите в България

Европейската комисия одобри схема в България за субсидиране на заплатите на стойност 1.5 милиарда лева (770 млн. евро). Целта е да бъде запазена заетостта в секторите, които са най-силно засегнати от мерките за изолациязаради пандемията от коронавируса, се казва в съобщението.

България прилага схемата 60/40 в помощ на бизнеса за запазване на работните места. Към 10 април по тази схема бяха подадени 1553 заявления за подпомагане. Средно на ден пък се регистрират по 4000 безработни в бюрата по труда след обявяването на извънредното положение на 13 март, сочат данните на социалното министерство. Общият брой на регистрираните безработни е над 72 000.

"В тези трудни времена е изключително важно да бъде запазена заетостта в секторите, които са особено силно изложени на икономическите последици от пандемията от коронавируса... Българската схема, която одобрихме, ще помогне на хиляди работници да запазят работните си места, а на предприятията да възобновят дейността си веднага щом обстоятелствата го позволят", казва еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер.

Тя посочва, че българската държава ще може да финансира 60% от разходите за заплати, включително и социалноосигурителните вноски, плащани от работодателите.

Мярката е ограничена до предприятията с дейност в секторите, които са най-силно засегнати от настоящата криза. За пример са посочени търговията на дребно, туризма, пътническия транспорт, културата, спортните дейности, както и дейностисвързани с развлечение и отдих.

Временната рамка, която ЕК одобри заради коронавируса, дава възможност да с субсидират до 80 на сто от заплатите на работниците в продължение на една година.

mediapool.bg