Кламер БГ - Новини: Шефът на БЛС: Насред пандемията НЗОК се държи сякаш е на друга планета

Шефът на БЛС: Насред пандемията НЗОК се държи сякаш е на друга планета

България

|
Ср, 31 Март 2021г. 18:16ч.
Шефът на БЛС: Насред пандемията НЗОК се държи сякаш е на друга планета

Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров отново обвини Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), че в епидемичната обстановка създава повече административни спънки отколкото помага за овладяването на ситуацията. "НЗОК основното, което прави е да изпълнява едни формални функции, с които да пречи. Преди пречеше да се разкриват легла. Отне им се това право. Само като каже министърът и на другия ден болниците имат с 20% повече легла за болни. Преди това не се случваше заради НЗОК. Сега, в момента пречи да се плаща (на болниците бел. ред.) за тези болни, при които коронавирусът е доказан само с антигенен тест", коментира Маджаров в сряда в интервю за БГНЕС. Това е поредна ескалация на напрежение между БЛС и НЗОК, след като при предишния пик в края на ноември и началото на декември миналата година съсловната организация се оплака на премиера, че фондът пречи на овладяването на епидемията.

Маджаров обяснява в интервюто, че все още Българският лекарски съюз не е подписал анекса към Националния рамков договор с Националната здравноосигурителна каса, който да регламентира използването, зачитането и заплащането на антигените тестове за установяване на Covid-19. По думите му това се дължи на факта, че отново НЗОК отхвърля антигените тестове и се опитва едностранно да диктува правилата на лекарите, а това може да стане само, ако и двете страни постигнат споразумение. По-късно в сряда все пак анексът беше подписан от съсловната организация и в него е залегнало условието НЗОК да плаща лечението и на пациентите с антигенен тест. Освен това анексът отразява и обещанието отпреди два дни сертификатите за Covid-ваксинация да са безплатни. Издаването на сертификата от лекарите ще бъде включено в таксата от 10, която те получават за всяка имунизация.

"Всички тези анекси, които сме принудени да подписваме, са в резултат на политиката на ръководството на НЗОК", каза той. По думите му в миналото подобни казуси са били решавани много бързо със съвместни указания между касата и БЛС, но сега НЗОК настоява, че е задължително да се подпише анекс, а той не е готов. "Има изключително голяма съпротива от страна на оперативното ръководство на НЗОК. Ние сме изпратили текстове, така както смятаме, че трябва да изглеждат. Касата от своя страна не изпраща нито един текст и твърди, че този антигенен тест не съществува за нея и трябва да го има в наредба на министъра", каза в интервюто си Маджаров. Той припомни, че заради това поведение на НЗОК в края на миналата година са протестирали и коментира, че в условията на пандемия НЗОК се държи сякаш е на друга планета.

Според него е недопустимо в настоящата ситуация от НЗОК да принуждават лекари да им изпращат историята на заболяванията на всички пациенти, които са преминали или лежат с Covid-19, под заплахата, че ако не го направят няма да платят дейността. Той е убеден, че в настоящата ситуация това е ненужно, тъй като в момента неслучайно е разрешено 85% от дейността да се заплаща.

НЗОК и БЛС имат противоречия и относно електронното попълване на историята на заболяването на пациентите от 1 април. Според Маджаров в настоящия му вариант не е електронно, защото според НЗОК само първа страница е електронна, всичко останало е на хартия. И след всяка манипулация, която прави някой трябва да се подписва.

Джипи обвинява НЗОК в тормоз, фондът го обяви за предизборно

Критики към НЗОК за административен тормоз отправи в сряда и общопрактикуващият лекар д-р Виктория Чобанова, но от НЗОК я обвиниха в политически цели. От фонда коментираха, че отказват да бъдат забърквани в предизборната кампания и не желаят името на институцията да бъде употребявано за политически цели. "Уважаваме амбициите на д-р Чобанова, но тя не може да бъде изразител на мнението на общопрактикуващите лекари в България, тъй като не е договорен партньор на институцията. Към настоящия момент д-р Виктория Чобановa няма сключен договор с НЗОК", казаха от фонда.

Преди това Чобанова излезе с отворено писмо до институциите и медиите, в което се оплаква, че общопрактикуващите лекари (ОПЛ) диагностицират, проследяват и лекуват над 58 000 болни в момента, а са принудени да работят с лимити, които са по-ниски от миналата година - средно 3 лв. за изследвания за 3 месеца. "Какво точно да назначим с тези лимити – пълна кръвна картина с цена 2.30 лв, рентгенова снимка с цена 15.50 лв, СRP с цена 4.50 лв? Как да диагностицираме, когато сме с "вързани ръце"", пита тя и уточнява, че всеки лев, назначен над "лимитите" се заплаща лично от лекаря.

"Вместо да ни облекчат и да ни дадат възможност за адекватна почивка след натоварения с прегледи и консултации работен ден, като премахнат задължението за 24-часово осигуряване на медицинска помощ, МЗ, НЗОК и РЗОК ни губят времето с множество проверки по абсурдни и несъвместими със здравата логика казуси:

Проверяват се извършени от ОПЛ, но незаплатени от НЗОК противогрипни ваксинации, като се налагат санкции за дейност, за която е отказано заплащане в нарушение на НРД;

Налагат се санкции на лекари, приети по спешност на лечение в болница в критично състояние, които не са информирали НЗОК за това, независимо че пациентите са преглеждани и лекувани от заместника. Тези санкции достигат до 9000 (девет хиляди лева) за факта, че ОПЛ, като обикновен човек, се е разболял внезапно;

Правят се проверки по един и същи сигнал по 2-3 пъти в месеца, независимо че още след първата има обяснения, констатации, възражения, арбитраж и решение по казуса", твърди Чобанова.

Освен това тя настоява за премахване на законовото задължение личните лекари да са на 24-часово разположение на пациентите си, тъй като в условията на настоящето натоварване имат нужда да почиват поне през нощта, за да са в кондиция на следващия ден.

mediapool.bg