Кламер БГ - Новини: ВАС ще гледа преди изборите делото за видеонаблюдението

ВАС ще гледа преди изборите делото за видеонаблюдението

България

|
Ср, 31 Март 2021г. 19:45ч.
ВАС ще гледа преди изборите делото за видеонаблюдението

Върховният административен съд (ВАС) насрочи за 2 април делото за видеонаблюдението при броенето на протоколите от изборите. Остава обаче въпросът дали съдът ще се произнесе в деня на заседанието.

До разглеждане на делото от ВАС се стигна след искане на "Демократична България" за видеозаснемане и излъчване в реално време на броенето на бюлетините в секционните комисии след края на изборния ден.

След първоначалната забрана на ЦИК, Софийският административен съд (АССГ) разреши заснемането на обработването на гласовете и обяви, че видеонаблюдението гарантира "прозрачност, обективност, законосъобразност на изборния процес, равнопоставеност на субектите в него и осигуряване на свободата на изразяване и правото на информация".

Централната избирателна комисия (ЦИК) и Комисията за защита на личните данни (КзлД) обжалваха решението, като до последно протакаха, а явно целта беше съдебното решение да излезе след изборната нощ, което ще го обезсмисли. Жалбите бяха внесени в последния момент.

Те се придвижват по общите правила, което означава, че съдът може да излезе с решение до месец след насрочването на заседанието, тоест далеч след изборите. Това наложи "Демократична България" да призове върховните магистрати за разглеждане на процеса в съкратени срокове, за има направи възможното до деня на изборите да има решение. Все още не е ясно обаче кога ще се произнесе съдът.

"Надяваме се съдът да се произнесе още в деня на заседанието, за да има яснота за изборите на 4 април", обявиха от "Демократична България".

Най-ревностен защитник на идеята ЦИК да обжалва бе Ерхан Чаушев, който бе издигнат от ДПС за член на комисията. "ЦИК трябва да има достойнство и да си държи на актовете. Така се гради авторитет на ЦИК, който напоследък ми се вижда мижав", каза на висок тон той по време на заседание на ЦИК.

mediapool.bg