Кламер БГ - Новини: Шестима арестувани във Венецуела заради опит за убийство на президента

Шестима арестувани във Венецуела заради опит за убийство на президента

Свят

|
Пон, 06 Авг 2018г. 12:26ч.
Шестима арестувани във Венецуела заради опит за убийство на президента

Венецуелските власти съобщиха, че са арестувани шестима човека по подозрение, че са използвали два дрона с по един килограм експлозиви, за да убият президента Николас Мадуро, предаде АП.

Покушението с дронове с експлозиви беше извършено в събота в момент, когато президентът Мадуро държеше реч на церемония в столицата Каракас по повод 81-ата годишнина от създаването на Боливарската национална гвардия. Дроновете бяха обезвредени. Ранени бяха седем души от Националната гвардия. Президентът и членовете на висшето ръководство на страната са невредими.

Министърът на вътрешните работи Нестор Луис Реверол окачестви нападението като терористична атака и добави, че през следващите часове ще бъдат извършени още арести.

По думите му бомбите на всеки от двата безпилотни апарата са били в състояние да нанесат поражения в радиус от 50 метра. Реверол разказа, че единият дрон бил обезвреден от силите за сигурност, докато летял към Мадуро, застанал на трибуната до жена си и други сановници, а другият дрон се бил блъснал в близка сграда, където се взривил.

Министърът на отбраната Владимир Падрино каза по националната телевизия, че "терористите" са целели да ликвидират цялото ръководство на страната заедно с президента.

Шестимата задържани са обвинени в заговор с хора, живеещи в Маями, и крайнодесни кръгове в съседна Колумбия. Обвиненията не са подкрепени с конкретни доказателства.

Същевременно властите във Венецуела задържаха 11 журналисти след покушението срещу президента Николас Мадуро, съобщи националният профсъюз на работещите в печата.

"Единадесет журналисти и сътрудници на медиите бяха необосновано задържани, а още няколко бяха пребити или ограбени. Не приемаме подобни действия и настояваме отговорните за това нарушение на правото на информация да бъдат наказани", се казва в изявление на профсъюза.

Сред задържаните има сътрудници на венецуелски, испански и аржентински издания.

Венецуелската опозиция се страхува от репресии

Френският вестник „Монд“ пише, че само колумбийците подлагат на съмнение официалната версия - в социалните мрежи опозицията говори за инцидент или организиран от самите власти атентат. Венецуелското опозиционно движение "Широк фронт" изразява учудване, че първата реакция на правителството е била да нападне опозицията, вместо да се опита да изясни фактите.

Мадуро е заподозрян, че е опитал чрез диверсия да отклони вниманието от безпрецедентната икономическа, социална и хуманитарна криза в страната. Предвид изключително напрегнатата обстановка от няколко години насам е малко вероятно венецуелската опозиция да повярва на резултатите от официалното разследване, ако някога бъдат публикувани, подчертава изданието.

Джеф Рамзи, помощник-директор в неправителствената организация "Washington Office on Latin America", отхвърли идеята, че опитът за нападение може да е бил инсцениран от властите, отбелязва британският в. "Гардиън".

"Инсцениран или не, крайният резултат ще бъде същият. Мадуро със сигурност ще използва това, за да оправдае засилване на репресиите срещу опозицията и да обедини управляващите кръгове срещу това, което възприемат като вражеска заплаха", добави той.

Венецуелското правителство често обвинява активисти на опозицията в планиране на нападения или преврат срещу Мадуро, припомня в. "Вашингтон пост", отбелязвайки, че венецуелският президент е непопулярен лидер, който неотдавна беше преизбран на избори, критикувани от десетки страни.

Мадуро продължава да концентрира властта в ръцете си, докато страната е разтърсена от смазваща икономическа криза, подчертава изданието.

mediapool.bg