Кламер БГ - Новини: Шестима депутати се отцепиха от групата на БСП

Шестима депутати се отцепиха от групата на БСП

България

|
Вт, 29 Септ 2020г. 17:49ч.
Шестима депутати се отцепиха от групата на БСП

Шестима депутати напускат парламентарната група на БСП, след като опозиционерите не намериха място в широкото ръководство на партията. Несъгласните депутати са Красимир Янков, Валери Жаблянов, Николай Иванов, Лало Кирилов, Георги Андреев и Димитър Стоянов.

Шестимата застанаха заедно в кулоарите на парламента, за да обявят решението. Петима от тях напускат партията, а Жалблянов ще запази партийната си книжка. Парламентарната група на БСП остава със 72-ма депутати.

"Непрекъсната подмяна на идейния образ на партията доведе до липса на идентификацията й", коментира Красимир Янков.

Красимир Янков и Валери Жаблянов бяха конкуренти на Корнелия Нинова за лидерския пост, но взеха много малка част от гласовете. След тайния вот за членове на Пленума на БСП в събота през нощта отпаднаха още знакови лица като Сергей Станишев, Георги Пирински, Димитър Дъбов.

"Прекратяваме членството си в БСП, но оставаме социалисти", каза Янков. Според него трансформацията на БСП е добила завършен вид, който е моделиран от Нинова през последните четири години.

"Тя и обкръжението ѝ наричат това като реформиране и модернизация на партията. По наше определение това е пълно подчиняване на БСП на едноличното управление, което е подсигурено от новия състав на Националния съвет", обясни бившият депутат от БСП.

Той критикува раздялата със знакови имена, защото в Пленума на БСП са останали други "знакови" лица, заради които обществото вече не разпознавало БСП като социалистическа партия.

"Висшият орган на БСП се конструира от два лични антуража – този на Корнелия Нинова и този на Кирил Добрев. Това, че Нинова не желае Национален съвет, избран от партията, а такъв, чието мнозинство да е селектирано от нея, има ярко доказателство с трите последни пленума, саботирани по нейна команда", допълни Янков.

Валери Жаблянов, който остава член на БСП, коментира, че има опит за превръщането й в дясна партия.

"Аз не напускам БСП, защото ръководството на партията я напусна с политиката си, оставам член", каза той и допълни, че опитът БСП да бъде превърната в дясна партия е истинска заплаха за демокрацията.

mediapool.bg