Кламер БГ - Новини: Площад "Вацлав Хавел" ще има в центъра на София

Площад "Вацлав Хавел" ще има в центъра на София

България

|
Вт, 29 Септ 2020г. 18:32ч.
Площад "Вацлав Хавел" ще има в центъра на София

Площад "Вацлав Хавел" ще има в центъра на София, стана ясно във вторник след като решението бе прието единодушно от Постоянната комисия по култура и образование към Столичния общински съвет (СОС). Той ще бъде ситуиран на площадчето, където се събрат ул. Шипка, бул. "Евлоги и Христо Георгиев" и ул. "Проф. Асен Златаров".

Площадът ще стане окончателно факт, ако и в неделя мине окончателно ситото на СОС.

Докладът с предложението е на кмета на район Средец Трайчо Трайков.

Той уточни, че идеята е съвместна със "Софийски дискусионен форум".

"Идеята дойде заедно с представители на Софийски дискусионен форум и търсихме подходящо място. Това пространство - малко площадче, където се събират трите улици е подходящо. Там има хубав градски дух и съответства на образа на Хавел, което той представлява като живот и наследство. София има нужда от това. Споделих идеята предварително и се обадиха хора и организации, които да помогнат с труд и средства, има сериозна подкрепа на идеята", каза Трайков.

"Чест е за България въпреки тоталитарния комунистически режим да е една от страните, където през 1988 г. се организира подписка за освобождаването на Хавел от затвора", добави Трайков.

Хавел (1936-2011) е президент на Чехословакия от 1989 г. до 1992 г. и на Чехия до 2003 г. Той активно лобира за приемането на България в Европейския съюз.

mediapool.bg