Кламер БГ - Новини: Шести протест срещу небостъргач в софийския "Лозенец"

Шести протест срещу небостъргач в софийския "Лозенец"

България

|
Четв, 26 Апр 2018г. 17:47ч.
Шести протест срещу небостъргач в софийския "Лозенец"

Жители на столичния кв. "Лозенец" излизат за шести път на протест срещу строежа на висока сграда на ул. "Златен рог" в квартала. Сградата трябва да е висока 98 метра и да има 30-ина етажа. Инвеститор е строителната компания "Артекс".

Хората от квартала отстояват мнението, че небостъргачът се прави в противоречие със законовите изисквания, а разрешителното му за строеж не е валидно. Според тях прокуратурата също проверява случая.

Поредният протест е провокиран и от факта, че заради изграждането на сграда е заградено част от уличното платно. Според недоволните поставените бетонови заграждания са пречка и опасност за шофьорите. "Оказа се, че тази част от улицата е предоставена на строителя за поставяне на кран по време на строителството, а след това същата публична общинска собственост ще се превърне в площадче към новата сграда", смятат от инициативния комитет срещу небостъргача.

Недоволните не приемат и предложението, обсъждано в общината, да се направи кръстовище на две нива на булевардите "Черни връх" и "Джеймс Баучер". Според местната власт то трябва да разтовари трафика след построяването на небостъргача на ул. "Златен рог". Аргументът против е, че с обществени средства ще се осигури транспортен достъп до сградата на "Артекст" и до други високи здания, планирани в района. Според тях кръстовището ще затрудни трафика по малките улици, ще отнеме зелени площи и ще забави придвижването на трамваите в района.

Главният архитект на София Здравко Здравков за пореден път коментира, че разрешителното за строеж за сградата на "Артекс" е удължено до 2020 година. Това е станало благодарение на промени в Закона за устройство на територията, от които инвеститорът се е възползвал. Здравков отново заяви, че според него тази сграда няма място там, а изграждането ѝ е разрешено през 2007 г. малко преди да влезе в сила подробният устройствен план за тази част на града, който не позволява толкова високи здания.

Здравков каза още, че инвеститорът е заградил част от улицата с позволението на общината, за да може да разположи строителна техника. Тя нямало как да се сложи вътре в имота, тъй като застрояването му е 100%. Главният архитект каза още, че на компанията няма да бъде предоставена публична собственост и след приключването на строителството улицата и тротоарът ще бъдат възстановени.

mediapool.bg