Кламер БГ - Новини: Швеция възобновява делото срещу Асандж за изнасилване

Швеция възобновява делото срещу Асандж за изнасилване

Свят

|
Пон, 13 Май 2019г. 15:23ч.
Швеция възобновява делото срещу Асандж за изнасилване

Шведската прокуратура възобновява делото срещу основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж за изнасилване, съобщи Асошиейтед прес.

"Все още има достатъчно основания да подозираме, че Асандж е извършил изнасилване. По мое мнение има нужда от нов разпит на Асандж", заяви на пресконференция представителка на прокуратурата.

Шведската прокуратура предяви обвинения срещу Асандж за изнасилване и за сексуално посегателство след посещението му в Швеция през 2010 г.

Седем години по-късно обвинението в сексуално посегателство бе свалено заради изтекла давност и така остана само обвинението в изнасилване, за което Асандж не можеше да бъде преследван, тъй като се намираше в посолството на Еквадор в Лондон.

Давността по това обвинение изтича през август догодина, отбелязва Асошиейтед прес.

"Обявеното днес от шведската прокуратура възобновяване на предварителното разследване за изнасилване срещу основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж "ще му даде възможност да се реабилитира", заяви в комюнике главният редактор на Уикилийкс Кристин Хранфсон, цитиран от Франс прес.

Джулиан Асандж никога не е искал да избяга от шведското правосъдие, добави той, като отбеляза, че има "силен политически натиск за възобновяване на разследването", от момента на ареста му в Лондон на 11 април.

Асандж иска да приключи с шведското разследване за изнасилване и се страхува само да не бъде екстрадиран в САЩ, заяви днес шведският му адвокат, като нарече решението на Швеция да възобнови разследването "притеснително".

"Изненадан съм. Притеснително е, че Швеция възобновява разследването", каза Пер Самуелсон пред шведска телевизия.

"Той винаги е искал да помогне да се реши шведския казус, а най-голямата опасност за него идва от риска да бъде екстрадиран в САЩ заради журналистическата му работа", допълни той.

"Безсмислено е да се измъчва човек, който изтърпява присъда във Великобритания, и за който има искане за екстрадиция в САЩ заради журналистическата му работа", заяви Самуелсон.

Той изрази съмнения, че на Асандж ще му бъдат повдигнати обвинения в Швеция, заради твърденията за изнасилване.

Решението за възобновяване на разследването повдига въпроса дали Асандж ще бъде екстрадиран в САЩ, за да отговаря по обвинения в заговор за проникване в бази данни с поверителна информация, или в Швеция.

"Наясно съм, че процедурата за екстрадиция във Великобритания е в ход, и че той може да бъде екстрадиран в САЩ", каза шведският прокурор Ева-Мари Першон", цитирана от Ройтерс.

mediapool.bg