Кламер БГ - Новини: Хайко Маас изрази безпокойство пред Помпейо от напрежението с Иран

Хайко Маас изрази безпокойство пред Помпейо от напрежението с Иран

Свят

|
Пон, 13 Май 2019г. 18:51ч.
Хайко Маас изрази безпокойство пред Помпейо от напрежението с Иран

Германският министър на външните работи Хайко Маас изрази безпокойство от регионалното напрежение с Иран. Той направи това в днешните си разговори с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо в Брюксел. Маас подчерта същевременно, че за Европа е от "екзистенциална" важност да запази ядреното споразумение с Иран, предаде ДПА.

"Обезпокоени сме от развоя на събитията и напрежението в региона", казал Маас пред Помпейо. "Не искаме това да прерасне във военна ескалация", допълни германският министър.

Той изрази задоволство от възможността да разговаря с американския си колега с оглед на сегашната ситуация. Маас имаше предвид и най-новия развой на събитията с корабите в региона, които изглежда са били атакувани.

Въпреки разминаващите се мнения за иранското ядрено споразумение ЕС и САЩ преследват едни и същи цели, които са Иран да няма никакви ядрени оръжия, както и да има различна регионална роля, отбеляза Маас. "Добре е да общуваме колкото може повече едни с други", допълни той.

Маас и колегите му от Великобритания Джереми Хънт и от Франция Жан-Ив Льо Дриан днес разговаряха поотделно с Помпейо в Брюксел след общо заседание с върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини, в чийто фокус бяха усилията да бъде спасено ядреното споразумение с Иран.

През 2015 г. трите европейски страни договориха споразумението заедно със САЩ, Русия и Китай.

Освен Маас и Хънт е изразил безпокойство пред Помпейо от евентуално военна ескалация на напрежението между САЩ и Иран.

Не беше ясно дали и Могерини ще се срещне с Помпейо.

mediapool.bg