Кламер БГ - Новини: Швейцарската прокуратура: Българската мафия старателно е избрала "Креди сюис"

Швейцарската прокуратура: Българската мафия старателно е избрала "Креди сюис"

Свят

|
Ср, 23 Фев 2022г. 18:09ч.
Швейцарската прокуратура: Българската мафия старателно е избрала "Креди сюис"

Снимка: БГНЕС

Българската мрежа от наркотрафиканти с участието на Евелин Банев-Брендо, внимателно в избрала швейцарската банка "Креди Сюис", за да изпере парите си. Това твърди прокуратурата в процеса срещу служители на банката пред наказателния съд в Лозана, съобщи БТА. Сред обвиняемите са двама българи, един швейцарски банкер и бившата сътрудничка на банката.

Прокурорът заяви, че банката е установила връзки с мрежата около Брендо през 2004 г. Избрани били "Креди Сюис", както и банка в Австрия. И на двете места работели българи. Обвинението напомни, че само в периода 2005-2006 г. са иззети близо 19 тона кокаин, за които се смята, че са свързани с Банев. Един тон се оценява на около 30 млн. долара.

Пред съда обвинителят припомни, че Брендо е осъждан за наркотрафик Италия и Румъния. У нас той също има присъда, но за пране на пари. Тя е влязла в сила, но така и не бе изпълнена. Банев се издирва с червена бюлетина от Интерпол. Миналия септември той бе арестуван в Украйна. Малко след това бе освободен и се разбра, че е получил украинско гражданство.

Банев не е сред обвиняемите по процеса в Швейцария.

mediapool.bg