Кламер БГ - Новини: САЩ наложиха санкции на компанията, оператор на руския газопровод "Северен поток 2"

САЩ наложиха санкции на компанията, оператор на руския газопровод "Северен поток 2"

Свят

|
Четв, 24 Фев 2022г. 00:33ч.
САЩ наложиха санкции на компанията, оператор на руския газопровод "Северен поток 2"

САЩ наложиха санкции на компанията, оператор на руския газопровод

Американският президент Джо Байдън заяви в сряда, че неговата администрация ще наложи санкции на Nord Stream 2 AG. Това е проектната компанията, оператор на руския газопровод "Северен поток 2". Компанията е базирана в Цуг, Швейцария и е собственост на "Газпром". Газопроводът свързват Русия и Германия по дъното на Балтийско море.

"Днес наредих на администрацията си да наложи санкции на Nord Stream 2 AG и нейни корпоративни служители“, каза Байдън в изявление, разпространено от Белия дом, цитирано от Ройтерс.

"Откакто Русия започна да разполага войски на украинската граница, САЩ тясно работи със своите съюзници и партньори, за да дадат силен и единен отговор. Както казах на срещата си с канцлера Шолц, по-рано този месец, Германия е лидер в тези усилия и ние тясно координираме нашите действия да спрем газопровода "Северен поток 2", ако Русия продължи инвазията си в Украйна", се казва в становището.

"Вчера, след допълнителни консултации между нашите две правителства, Германия съобщи, че ще прекрати сертификацията на газопровода. Днес, наредих на моята администрация да наложи санкции на Nord Stream 2 AG и нейни корпоративни служители. Тези стъпки са още една част от първоначалния ни транш от санкции в отговор на действията на Русия в Украйна. Както казах ясно, ние няма да се поколебаем да предприемем следващи стъпки, ако Русия продължи да ескалира", добавя Байдън.

Американският президент посочва, че със своите действия президентът на Русия Владимир Путин предоставя на света огромен стимул да се отдалечи от руския газ и да се насочи към други форми на енергия.

Байдън благодари на канцлера на Германия Шолц за неговото тясно партньорство и продължаващата отдаденост да държи Русия отговорна за нейните действия.

mediapool.bg