Кламер БГ - Новини: Шведски хокеист с положителна допинг проба

Шведски хокеист с положителна допинг проба

Спорт

|
Нед, 23 Фев 2014г. 20:19ч.
Шведски хокеист с положителна допинг проба

Шведската хокейна звезда Никлас Бекстрьом е дал положителна допинг проба по време на зимните олимпийски игри в Сочи, съобщи сайтът Дневник.бг.

Центърът на "Вашингтон кепитълс" трябваше да започне като титуляр в битката за златните медали срещу Канада (0:3), но два часа преди срещата беше изваден от списъка.

В пробата на 26-годишния играч е открито повишено ниво на веществото псевдоефедрин.

Според правилника на Световната допингова агенция WADA допустимото ниво е до 150 микрограма на милилитър. Псевдоефедринът в кръвта на избрания под номер 4 в драфта на НХЛ играч е бил 190 микрограма на милилитър.

От доста години заради своите алергии Бекстрьом приема лекарството "Зиртек-D", в което се съдържа ефедрин.

Главният лекар на Международната федерация по хокей на лед Марк Обри заяви, че играчът е приел таблетките, защото е имал настинка, а не защото иска да стимулира представянето си със забранени вещества.

"В този случай няма употреба на допинг. Никлас е невинна жертва. Ние го подкрепяме напълно. Употребата на допинг е абсолютно неприемлива, но в този случай не става въпрос за това", заяви Обри.

Старши треньорът на Швеция Пар Марс беше изключително разочарован от загубата на най-добрия си център, който имаше четири асистенции преди финалния мач.

"Два часа преди мача получих съобщение, че има нещо нередно, а след като започна загрявката разбрах, че той няма да може да стартира. Това е разочароващо решение. Днес нямах възможност да пусна на леда най-добрия си отбор. За да се конкурираме с Канада, трябваше да имаме подходящите условия, а днес това не се случи", заяви Марс след финала.

От Националната хокейна лига излязоха с официално изявление, в което съобщиха, че високите нива на псевдоефедрин не попадат в списъка с допинг нарушения в НХЛ и Бекстрьом не е застрашен от наказание.

mediapool.bg