Кламер БГ - Новини: Чудото стана реалност: Лестър е шампион

Чудото стана реалност: Лестър е шампион

Спорт

|
Вт, 03 Май 2016г. 12:16ч.
Чудото стана реалност: Лестър е шампион

Най-голямата изненада в историята на английския футбол, приличаща повече на чудо, е вече факт. Отборът на Лестър е шампион във Висшата лига, след като миналата година едва не изпадна от нея, а в началото на този сезон шансовете му за титла бяха оценени от букмейкърите на 5000:1 – най-ниски от всички отболи в лигата.

До титлата се стигна два кръга преди края. В неделя Лестър направи 1:1 като гост на Манчестър Юнайтед и увеличи преднината си пред втория в класирането – Тотнъм – на 8 точки. За да запази шансовете си за първото място лондонският тим трябваше да спечели гостуването си на стадиона на Челси късно в понеделник вечер.

Мачът започна отлично за "Шпорите", които до почивката поведоха с 2:0. След нея обаче натискът на Челси се увенча с успех – те първо намалиха за 1:2 с гол на Кейхил след ъглов удар в 58-та минута, а в 83-тата изравниха след красив гол на Еден Азар.

Равенството на Тотнъм направи "Лисиците" недостижими на върха и отприщи неудържим възторг сред техните привърженици.

Това е първа титла не само за Лестър, но и за неговия треньор Клаудио Раниери. 64-годишният италианец, чиято кариера като треньор е преминала в много клубове в най-силните европейски първенства, досега никога не бе печелил с никой от тях шампионска титла – имал е само втори места с отборите на Рома, Челси и Монако.

"Горд съм. Футболистите бяха великолепни. Целеустремеността, концентрацията, силата на духа ни помогнаха да станем шампиони", коментира Раниери.

Титлата на Лестър предизвика възторг и хилядите любители на футбола в цял свят, като освен поздравленията най-често срещаната оценка, е че така поне за една година се е върнала романтиката в играта, защото, както се оказа, големите пари не са всичко в нея.

Чудото в Лестър в понеделник вечер бе допълнено и от втората световна титла на Марк Селби в снукъра. "Веселякът от Лестър" горе-долу по времето, когато Челси изравни в мача срещу Тотнъм, доведе до успешен край драматичния финал срещу китаеца Дин Дзюнхуей с 18:14 фрейма.

mediapool.bg

Вижте още