Кламер БГ - Новини: Чували със 169 кг кокаин открити в морето край Шабла

Чували със 169 кг кокаин открити в морето край Шабла

България

|
Ср, 10 Апр 2019г. 16:19ч.
Чували със 169 кг кокаин открити в морето край Шабла

Българската полиция е открила шест чувала със 169 кг кокаин в морето край Шабла. Наркотикът е бил увит в непромокаема материя и поставен в спасителна жилетка, за да не потъва. Операцията на българските власти по издирването на дрога в крайбрежните води е започнала във вторник вечерта по сигнал на румънците.

На 22 март румънски полицаи откриха близо един тон кокаин в преобърната моторна лодка с двойно дъно на плаж в делтата на Дунав, между селищата Сфънту Георге и Сулина. Стойността само на това количество се оценява на 300 милиона евро. Още тогава бяха арестувани двама сърби по подозрения в наркотрафик.

Преди два дни на няколко плажа край Констанца изплуваха още около 150 килограма кокаин.

От петък румънската полиция провежда мащабна операция по издирване на допълнителни количества кокаин, които може да са изхвърлени от наркотрафикантите. Около 300 полицаи и 14 кораба на бреговата охрана патрулират по брега. В операцията участват хеликоптери и гмуркачи.

Румънските власти охраняват открития кокаин, снимка БГНЕС

Румънската полиция вече призова местните жители да не отварят пакетите. Наркотикът е с висока концентрация - над 90%. Смята се, че през Румъния минава основният канал за трафик на кокаин от Латинска Америка за Европа.

Сега и българските власти намериха огромно количество кокаин, за което се предполага, че е част от румънската пратка.

"Такива количества наркотици рядко се задържат по света. Гранична полиция, шефът на ГДБОП и главният секретар са там на място (в Шабла)", обяви в началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че от снощи вътрешният министър Младен Маринов действа заедно с центровете в Румъния.

"Само преди два дни на митницата задържахме над тон и половина марихуана. Така че искам да благодаря на колегите, че активно действат по всички линии. Препращам го към нашите опоненти, които казват, че службите не работят, или преди две години говореха, че едва ли не участват в наркотрафик. А същите хора за две години рекордни количества наркотик са задържали по границите и на базата на съвместни операции", каза премиерът.

Кокаинът, който бе открит край Шабла. Снимка БТВ

"По случая се работи заедно с румънските власти, тъй като и на тяхна територия има задържано също голямо количество. В следствие на информацията и съвместните действия ние увеличихме наблюдението в района на Шабла - в акваторията на Черно море. Вероятно става дума за схема за предаване в открито море и без да се виждат хората. Много интересни разфасовки - кодирани, описани. Продължаваме работа съвместно с румънските власти за изясняване на всички обстоятелства около този кокаин", обясни Маринов.

Анализът на МВР сочи, че цената на кокаина, намерен в българските води, е около 72 милиона лева. Делото се води от окръжната прокуратура в Добрич.

mediapool.bg