Кламер БГ - Новини: Цветанов отново в парламента - като сътрудник на ГЕРБ

Цветанов отново в парламента - като сътрудник на ГЕРБ

България

|
Ср, 10 Апр 2019г. 18:05ч.
Цветанов отново в парламента - като сътрудник на ГЕРБ

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се връща в парламента, но като постоянен сътрудник на парламентарната група на партията, видно от справка в регистъра на сътрудниците към Народното събрание. Това става десетина дни след депутатската му оставка заради "Апартаментгейт" и тържественото му оттегляне от парламента с подарък маратонки.

Цветанов, който беше председател на парламентарната група на ГЕРБ и на вътрешната комисия, се прости с тези два поста, но остана зам.-председател на партията и ръководител на предизборния й щаб. Тогава той успокои, че "няма драма" и ще продължи да поддържа "тесни връзки" с групата на ГЕРБ и да помага на новия й председател Даниела Дариткова.

Сега се разбира, че Цветанов ще продължи да се подвизава в Народното събрание макар и не като депутат, а като сътрудник на ГЕРБ. В регистъра е записано единствено, че областта, в която е привлечен като консултант, e "заместник-председател на ПП ГЕРБ".

Депутати от ГЕРБ обясниха пред Mediapool, че Цветанов е включен в списъка със сътрудниците, за да има лесен достъп до Народното събрание, а такъв му трябвал защото е зам.-председател на партията и се занимава със структурите. Иначе ще трябва всеки път, когато реши да отиде в парламента, да се предупрежава охраната.

В понеделник премиерът Бойко Борисов обяви, че е ядосан на Цветанов, защото казал, че няма кой да го накаже.

"Може да ни накаже Господ, може да ни накажат хората. Мога да го накажа и аз. И го направих", каза Борисов на брифинг в Министерския съвет по повод КСНС, докато редом до него беше вицепремиерът Томислав Дончев.

Решението за оттеглянето на Цветанов от парламента беше обявено след среща с премиера, която се проведе веднага след завръщането на Цветанов от САЩ. Оставката му беше предшествана от тези на Цецка Цачева като правосъден министър и тези на двама зам.-министри. Всички те се разделиха с постовете си заради скандала с луксозни апартаменти, закупени на цени под пазарните.

В следващите дни обаче последваха още оставки – последните са на депутата от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев и на зам.-областния управител на област София Томи Николов. Има обаче сигнали и медийни разкрития за още политици, което означава, че краят на оставките може би не се вижда, докато медийният шум за Цветанов намалява.

mediapool.bg