Кламер БГ - Новини: Хиляди на шествие в София в подкрепа на Украйна: "Не сме неутрални"

Хиляди на шествие в София в подкрепа на Украйна: "Не сме неутрални"

България

|
Четв, 07 Апр 2022г. 21:45ч.
Хиляди на шествие в София в подкрепа на Украйна: "Не сме неутрални"

Хиляди на шествие в София в подкрепа на Украйна:

Няколко хиляди граждани се събраха в четвъртък привечер на мирна демонстрация в центъра на София, за да изразят подкрепата си за Украйна във войната започната от Русия срещу нея.

Хората най-напред изпълниха пространството пред храм-паметника „Св. Александър Невски“, отправяйки призив за прекратяване на военните действия. После те потеглиха на шествие под наслов „Ние не сме неутрални“, организирано в социалната мрежа Фейсбук с искане и България да окаже "военно-отбранителна помощ" на Украйна.

Участниците носеха български и украински знамена и плакати с послания за мир.

"Приятели, шокирани сме от всичко, което научаваме за стореното от руската армия в украинския град Буча и околностите на Киев през последните седмици. Ужасени сме от тези зверства и от мисълта, че в териториите, които все още са под обсадата на Путин, други хора преминават през същото. Не можем да останем неутрални като държава", се казва в призива на организаторите на мирното шествие.

По-рано в четвъртък организаторите на шествието внесоха в Народното събрание петиция, с която се подкрепя настояването на шестима бивши министри на отбраната България да окаже военно-техническа помощ на Украйна. Петицията бе първоначално подкрепена от 144 души, сред които общественици и хора на изкуството и културата – музиканти, поети, писатели, режисьори, университетски преподаватели. За седмица тя събра още над 1500 подписа.

Демонстрацията настоя България да помогне Украйна "да защити децата си от тази безподобна агресия, в това число и с военно-отбранителна помощ".

"Всички наши партньори в Европейския съюз вече го направиха без нас и Унгария. Нека не се залъгваме - незаемането на страна и отказването на помощ е съучастие с агресора. Не можем да останем неутрални като граждани. Нека отново излезем по улиците на България. В нас е силата да влияем на правителството си, да покажем, че ни е срам от политиците, които прокарват интересите на Путин тук, че искаме България твърдо да застане на правилната страна на историята", посочват протестиращите.

Въпреки дъжда в София, шествието най-напред премина покрай Руския културно-информационен център на ул. „Шипка“. Там участниците скандираха „Убийци!” и оставиха стари обувки пред сградата в памет на жертвите в Украйна.

След това шествието премина покрай сградата на БНТ. "За да сме сигурни, че този път националната телевизия ще ни отрази и да поискаме медиите да спрат да наричат оправдаването на убийства и военни престъпления "гледна точка", обясниха организаторите тази част от маршрута на шествието. Пред БНТ те скандираха „Оставка!”.

Шествието завърши пред Паметника на Съветската армия, където демонстрантите запалиха свещи и запазиха минута мълчание в памет на жертвите на войната.

Плакатът за шествието е дело на световноизвестния български аниматор и художник Теодор Ушев.

mediapool.bg