Кламер БГ - Новини: Четвърта вълна молове залива София, в провинцията затишие

Четвърта вълна молове залива София, в провинцията затишие

Имоти

|
Ср, 29 Ян 2014г. 14:19ч.
Четвърта вълна молове залива София, в провинцията затишие

Четвърта вълна молове ще залее София през тази година, докато в провинцията цари затишие. Започналото през 2013 г усвояване на първокласни офис площи ще продължи и през тази година. При няколко големи инвестиционни търговски и офис проекти може да има и смяна на собствеността. Такива са прогнозите на българския клон на международната консултантска компания "Колиърс" (Colliers), обявени в сряда.

Лайтмотивът на пазара е усвояване на първокачествените имоти във всички сегменти, каза Иглика Йорданова, изпълнителен директор на офиса на "Колиърс" у нас. По думите й този повишен количествен и качествен апетит е довел до усвояване на имоти на зелено – тенденция, която беше позабравена в годините на криза.

Основните фактори за развитието на имотния пазар, който беше във възход преди кризата, но пострада най-силно, зависи от връщането на чуждите инвеститори, които засега са единици, и от повишаването на покупателната способност на населението.

Четири нови мола през тази година

Четири нови търговски центъра ще отворят врати през тази година. Три от тях са в София, а един в Плевен, съобщи Боряна Пенева, мениджър "Търговски площи" в "Колиърс".

През пролетта врати трябва да отвори врати "София Ринг Мол" на околовръстното до магазина на "Икеа", а за втората половина на годината е планирано да заработят "Мега Мол" и "Плаза Уест" в столичния квартал "Люлин". С четвъртата вълна молове столицата ще се насити с търговски площи от този тип. Очакванията са новите проекти да отворят врати със "здравословна" запълняемост на търговските площи, което означава 70-80%, коментира Пенева. Причината е, че в западната част на София липсват такива търговски центрове.

Като цяло работещите молове в София поддържат високи нива на заетост от над 85%. Единственото изключение е първият "София Сити Център", който в момента е в етап на преформатиране. Средната наемна цена на площите е 30 евро/кв.м.

Има апетит за придобиване на някои от отлично работещите търговски центрове в София. Дали ще се стигне до сделка ще стане ясно през годината. Според анализатори на пазара, топ три на моловете в столицата се оформя от сменилия няколко пъти собствениците си "София мол" на бул."Стамболийски", "Сердика център" на бул."Ситняково" и The Mall на бул. "Цариградско шосе".

И докато в столицата търговските центрове се развиват и изглежда нямат проблеми, то положението в провинцията е съвсем различно. През тази година е планирано да отвори врати само "Панорама мол" в Плевен. Той смени собствеността през миналата година след като беше продаден от съдия изпълнител заради необслужван кредит към "Райфайзенбанк". През последните няколко години молът в Плевен все отваря врати, но това така и не се случва. Предстои да видим дали ще стане факт най-после през 2014 г.

През миналата година в провинцията заработи само един нов мол - "Странд" в Бургас, с което морският град излезе начело в класацията най-много търговски площи на 1000 души население – 477 кв.м, което повече от средното за ЕС (300 кв.м).

През миналата година врати затвори "Варна Тауърс" заради проблеми с обслужването на банковия заем и напускането на ключов наемател – "Енерго-Про", който дръпна шалтера на мола.

Дрогериите изместиха хранителните магазини

Малките магазини "близо до клиента" изместват отварянето на нови хипермаркети и супермаркети на големите вериги. Според анализа на "Колиърс" ръстът на дрогериите е бил 58% през 2013 г. на годишна база, докато при супермаркетите е само 11%.

Друг обнадеждаващ фактор за съживяване на икономиката е започнатия нов проект във формата big box, какъвто е ритейл парк West край Пловдив. Той ще бъде най-големият в Южна България, отбеляза Пенева.

Бул."Витоша" запазва позицията си на "модна икона"

След затишието заради прокопаването на метрото и застилането с цветен паваж, столичният бул. "Витоша" отново е във фокуса на модните марки и възвръща позициите си на търговската улица на София, коментира анализаторът.

През миналата година там се настани шведската H&M с наемането на 2117 кв.м, а преди година и испанската Zara.

В момента средните наеми на булеварда са около 37 евро/кв.м

Затишие пред буря при офисите

След като години наред офис пазарът беше в застой заради свърхпредлагане и липса на нови инвеститори в София, през миналата година са налице първите оптимистични сигнали за излизане от долна мъртва точка, сочи анализът на "Колиърс".

"Усвоените офис площи през миналата година регистрират нива, сходни с тези от преди кризата, достигайки 116 300 кв.м", каза Верка Петкова, мениджър "Офис и индустриални площи" в "Колиърс". По думите й 60% от всички сделки на пазара през 2013 г. се дължат на релокация на компании, 15% на експанзия на вече присъстващи фирми и 13% - на новонавлизащ бизнес.

Международни компании от аутсорсинга и ИТ индустрията, както и на центрове за споделени услуги са основният двигател на офис пазара през изминалата година. Новият хит са центровете за споделени услуги, които включват дейности като обработка на данни, счетоводство и други финансови дейности, работа с клиенти и доставчици, човешки ресурси.

Това доведе до напълване на качествените проекти по бул."Цариградско шосе", които постигнаха запълняемост над 80% и в момента се търсят купувачи за тях, но проблемът е във високата им цена.

Според анализа на "Колиърс" свободните офис площи вече са под една четвърт, докато преди година бяха над една трета.

mediapool.bg