Кламер БГ - Новини: Продажбите на имоти на зелено се завръщат, цените тръгват нагоре

Продажбите на имоти на зелено се завръщат, цените тръгват нагоре

Имоти

|
Четв, 30 Ян 2014г. 14:30ч.
Продажбите на имоти на зелено се завръщат, цените тръгват нагоре

Продажбите на жилища на зелено се завръщат, а цените тръгват нагоре. Причината е липсата на ново строителство в годините на криза и изчерпване на добрите проекти в големите градове, където пазарът е активен. Такива са прогнозите на две от големите агенции

- "Адрес”, която следи пазара в ниския ценови сегмент, и "Колиърс”, чийто фокус са затворените жилищни комплекси.

В момента жилищата са най-достъпни за покупка за последните десет години, заради поевтиняването им и макар и лекото, но реално повишаване на доходите,, каза Георги Павлов, изпълнителен директор на "Адрес”.

И двете агенции отчитат раздвижване на пазара и ръст на сделките средно с 15% през 2013 г. спрямо година по-рано.

Другата тенденция е покупката на по-големи апартаменти – предимно двустайни и тристайни жилища. Две трети от сделките са именно с такива имоти.

Заради изчерпване на новото строителство вече се наблюдава тенденция за покупка на жилища на зелено, нещо което беше позабравено в годините на кризата, отбеляза Татяна Емилова, мениджър Жилищни площи в "Колиърс”.

Георги Павлов допълни, че в момента печелят "повратливите” бизнесмени, които инвестират собствени средства в малки бутикови сгради с до десет апартамента и те се разграбват още на зелено. Причината е, че хората предпочитат новото строителство, защото старото не е добре поддържано. В компанията отчитат позабравената тенденция за повишаване

на сделките за по-големи жилища.

Корекцията на цените на жилищата надолу свършва, смята Павлов.

Двете агенции отчитат леко поскъпване на жилищата в столицата. Ръст, макар и малък,

има и във Велико Търново, Стара Загора и Благоевград. Всъщност цените на имотите се вдигат с по-високи темпове, защото в страната ни има

дефлация, посочи Павлов.

Около една пета от продавачите на имоти са готови на сделка, защото им трябват спешно пари,

но повечето от продавачите

се нуждаят от друг имот и затова има много т.нар. "двойни сделки” .

Около 70% от хората купуват жилища с пари в брой, но преди две - три години по този начин се плащаха 80-85% от сделките.

Бежанците са причината за раздвижване на наемния пазар, коментира Калоян Богданов, мениджър „Жилищни площи” в "Адрес”.

Те са наемали жилища предимно в столичните квартали "Надежда”, "Овча Купел”, "Дружба”„ "Люлин” и около Военна рампа. Наемателите са били предимно сирийци. Тези наематели се разделят на два типа. Единият са двама,-трима мъже с бюджет от 250 лв. Другият тип са семейства, които са с по-голям бюджет.

България е временна спирка за бежанците, като по-голямата част от тях се насочват към техни роднини, които живеят в Западна Европа, коментира Богданов.

mediapool.bg