Кламер БГ - Новини: "Честитя на всички православни славяни победата в Третата Кримска война, идват Балканите"

"Честитя на всички православни славяни победата в Третата Кримска война, идват Балканите"

България

|
Ср, 19 Март 2014г. 13:24ч.
"Честитя на всички православни славяни победата в Третата Кримска война, идват Балканите"

След като депутат от БСП легитимира сирийския диктатор Башар Асад, сега негов колега – издателят на партийния официоз "Дума" Николай Малинов - обяви пълна подкрепа за обявеното за незаконно от Европейския съюз анексиране на Крим.

"Искам да започна с това. Бих желал да честитя на всички православни славяни в света победата в Третата Кримска война. И да напомня, че след Кримската идват Балканите по южния път. Смятам, че можем да се поздравим, поне русофилите на тази маса", заяви Малинов в предаването "Референдум" по БНТ.

До момента няма никаква официална реакция на изказването му от страна на лидера на БСП и Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. С това изказване левицата отхвърля общата европейска позиция за запазване на суверенитета на Крим, а във вътрешнополитически план се нарежда на една линия с "Атака".

Според Николай Малинов България все още няма официална позиция за Украйна.

[div class='left_orange']Огнян Минчев за "честитката" на Николай Малинов: Угнетителна простащина

"Угнетителна е простащината, с която подобни негодници газят в душите на хората". Така политологът Огнян Минчев коментира във Фейсбук изявлението на депутата от БСП Николай Малинов, с което той честити на всички православни славяни "победата в Третата Кримска война".

И да напомня, че след Кримската идват Балканите по южния път, добави Малинов.

В отговор Огнян Минчев припомня, че през 90-те години на миналия век сръбските четници рязаха глави с възгласа за "православието". Още.[class='left_orange' div]

"Не съм чул България все още да има официална позиция. Коя официална позиция – на парламента, на Министерския съвет, позицията на външния министър може би. Събитията се развиват много динамично", каза Малинов.

Външният министър Кристиан Вигенин до момента следва проевропейската позиция за осъждане на действията на руския президент Владимир Путин, като обаче София е в групата на страните членки, които не подкрепят бързото налагане на икономически санкции на Москва.

БСП внесе в парламента проектодекларация, в която се заявява подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и се призовава за изтегляне на руските войски по местата на постоянната им дислокация. След тричасови дебати на пленума в събота обаче този вариант на декларацията бе сериозно редактиран и в позицията на БСП осъждането на Русия бе смекчено, като се избегна дори споменаването на нейното име и бе обявена посока "Никога срещу Русия, никога срещу Европейския съюз".

"Не си спомням последните 1000 години Русия да не е решила нещо, и то да не се е случило.

Българската позиция трябва да бъде достатъчно балансирана и разумна", обясни Николай Малинов.

mediapool.bg