Кламер БГ - Новини: Реформаторският блок се цели в три места за Европейския парламент

Реформаторският блок се цели в три места за Европейския парламент

България

|
Ср, 19 Март 2014г. 14:44ч.
Реформаторският блок се цели в три места за Европейския парламент

Целта пред Реформаторския блок е да спечели три места в Европарламента, каза лидерът на ДСБ и говорител на блока Радан Кънев пред Нова телевизия във вторник.

Той повтори, че негови фаворити за водачи на листата на дясната коалиция са Светослав Малинов (ДСБ) и лидерът на Движение България на гражданите Меглена Кунева, тъй като са хора с много авторитет в Европа. Самият Кънев обясни, че той не желае да участва като кандидат в този вот, защото е "местен политик".

"Нямам амбиции да представлявам България в Брюксел и не смятам, че съм човекът с най-голям авторитет", каза Кънев. По план Реформаторският блок трябва да представи листата си за евровота в събота.

В отговор на въпрос за спадащата подкрепа за коалицията, което е видно от социологическите проучвания, Радан Кънев каза, че собствените проучвания на РБ показват, че "България без цензура" и АБВ нямат по-голяма от блока подкрепа. Лидерът на ДСБ призна обаче, че най-малкото силите са изравнени.

Според него социологическите проучвания показват, че има много дълбока криза на недоверие в българското общество – и към старите, и към новите политици.

"Има една тройка от нови формации със сравнително равен резултат, но нито една от тях няма да може да спечели голямо ново доверие, без да се докаже в прекия си контакт с хората и в прякото си участие във властта. Хората са лъгани толкова много, вече нямат доверие. Политиката се превръща в това, което трябва да бъде - десетилетна борба за доверие, която се доказва, като поемеш властови позиции и не излъжеш", коментира Кънев.

Според него българите имат пълното основание да не се доверяват на политиците. Кънев обясни, че от Реформаторския блок се борят с това като обикалят страната и се срещат с хората.

"Как да имат доверие хората, като има формации със заявката, че днес псуват всички с един отвратителен език, а на утрешния ще се коалират с всички, както правеше Сидеров? Този тип радикално поведение, възмутително, скандално поведение, което в следващия момент се превръща в обикновено слугуване, е един от факторите за загуба на доверие в обществото", каза лидерът на ДСБ.

mediapool.bg