Кламер БГ - Новини: ЧЕЗ ще открива кражби на ток по нов начин

ЧЕЗ ще открива кражби на ток по нов начин

България

|
Ср, 07 Фев 2018г. 15:38ч.
ЧЕЗ ще открива кражби на ток по нов начин

Нова технология за разкриване на незаконните присъединявания към електроразпределителната мрежа въвежда "ЧЕЗ Разпределение", съобщи компанията в сряда.

Всички нейни екипи, които проверяват за кражби на ток, ще бъдат снабдени с рефлектометри, които позволяват разкриване на допълнителни незаконни връзки към проводниците с точност до 99%. Уредът може да установи веднага всички кражби.

Рефлектометрите правят разлика между монтажни връзки, направени при ремонти, и нерегламентирани присъединявания. Уредите са изключително точни, ефективни са и имат възможност за откриване на връзки с дължина над половин километър, посочва дружеството. Те същевременно показват точното разстояние от електромера, на което е реализирано незаконното включване. Така се спестява време и излишно ангажиране на лабораторни автомобили за диагностика, тежка механизация за разкопаване и откриване на незаконните връзки.

Досега "ЧЕЗ Разпределение България" е използвала лабораторни коли за разкриване на кражбите, извършени чрез допълнителни проводници към развитата кабелна мрежа на дружеството. За целта се ангажираше по-солиден човешки и финансов ресурс, а ефективността не беше толкова висока. Всички лабораторни коли вече ще се използват само за по-бързото откриване на повреди по мрежата, което ще оптимизира работата и на аварийните екипи, посочва компанията.

През 2017 г. екипите на ЧЕЗ са установили 7094 кражби на електроенергия, като в резултат е била дотаксувана 35 750 МВтч електроенергия. През 2016 г. констатираните нарушения са били 6499, а дотаксуваната енергия 34 119 МВтч. Очакванията на дружеството са чрез новите уреди през 2018 г. процентът на установените кражби спрямо 2017 г. да се покачи.

mediapool.bg