Кламер БГ - Новини: Партньорите се бутат от столовете, но коалицията е стабилна

Партньорите се бутат от столовете, но коалицията е стабилна

България

|
Четв, 26 Юли 2018г. 14:49ч.
Партньорите се бутат от столовете, но коалицията е стабилна

Цирковете в управляващата коалиция продължават, но премиерът Бойко Борисов увери в четвъртък, че коалицията е стабилна, а партньорите са се договорили как да работят занапред.

"Коалицията е стабилна, разбрахме се как оттук насетне да работим и да обсъждаме спорните текстове", обясни Борисов след заседанието на коалиционния съвет на ГЕРБ и лидерите на "Обединените патриоти" в четвъртък.

Малко преди заседанието на съвета лидерът на "Атака" и председател на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров се оплака, че депутатът от НФСБ Валентин Касабов го бутнал от стола в стаята на парламентарната група. Скандалът е продължение на разразилия се конфликт между Сидеров и лидера на НФСБ Валери Симеонов по повод приватизационната поправка "Домусчиев", за която Симеонов твърдеше, че е лобистка, а ГЕРБ се отказаха от нея след наложеното от президента вето, въпреки че преди това я гласуваха в пленарна зала. Преди ден, заради препирнята между Сидеров и Симеонов, Касабов оспори лидерството на Сидеров в парламентарната група на патриотите, което в четвъртък ескалира до физически сблъсък.

График на срещи, за да няма обяснителен режим

Малко след това обаче в Министерския съвет се проведе коалиционен съвет, на който премиерът обяви, че партньорите са изгладили противоречията и ще търсят компромис.

"Вече изготвихме график за срещите между групите и правителството и се разбрахме да правим компромиси по някои закони в интерес на обществото", каза Борисов.

Според него в управляващата коалиция няма спорна тема, която да не може да се реши с необходимия компромис в интерес на обществото. "Имаше някои неразбрания между парламентарните групи, главно по законопроекти. Мога да кажа, че по начина, по който се разбирахме да функционира коалицията, това ще бъде избегнато", допълни той.

Изготвен е график за срещи между парламентарните групи и правителството, така че занапред да не се налага "обяснителен режим".

"Параметрите, по които държавата работи в момента - финансови и икономически, БВП са най- добрите за всички времена на тази държава", "Безработицата е рекордно ниска, инвестициите са в индустрията. Всички програми и еврофондове работят. Имахме изключително успешно европредседателство. От срещата 16+1 произлязоха доста европейски инициативи", напомни Борисов.

Нямало фатални разлики в коалицията

От своя страна Волен Сидеров обясни, че в коалицията "няма фатални разлики".

"Проблемите трябва да се решават с консенсус", заключи лидерът на "Атака". След което реши, че най-подходящо в случая е да цитира Конфуций.

"Всеки от нас трябва да победи първо себе си, най-важната битка е със себе си, както казва Конфуций. Да победи човек себе си, желанието в себе си да се наложи над другите и тогава ще има разбиране", поясни Сидеров и благодари на Борисов, че е влязъл в ролята на координатор и балансьор.

"Балансът е най-важното нещо за всичко", каза Сидеров.

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов призова опозицията да отиде на почивка през август, без да се притеснява от падане на кабинета. "Спокойно да излизат в почивка, да си правят тена и да събират сили за новия сезон от септември нататък", иронизира той.

Демонстративно всички участници в изявлението пред медиите се ръкуваха, като накрая се здрависаха и Сидеров и Валери Симеонов. Въпреки това лидерът на НФСБ не каза нито дума.

Скандалите и бутането от стола

Преди ден Сидеров поиска от Валери Симеонов да се извини незабавно за обвиненията си в лобизъм към останалите управляващи заради "спасяването на редник Киро". Сидеров заплаши, че иначе ще го даде на съд и ще иска да напусне вицепремиерския пост. Депутатът от НФСБ Касабов защити в сряда Симеонов, заявявайки, че неговите съпартийци не възприемат Сидеров като лидер на парламентарната група на "Обединени патриоти".

"Валентин Касабов дойде в стаята на ПГ на "Обединени патриоти" да ме сблъска, че той седял на този стол", разказа пред репортери Волен Сидеров след като дойде в Министерския съвет за участие в съвета на коалицията.

"Преди това аз го питах какво прави с нас, след като не ме признава за председател на парламентарната група", уточни той.

"Ако исках да бутна Касабов, за пет секунди щеше да е в състояние на нокдаун - той трябва да напусне групата", продължи разказа си Волен Сидеров и допълни, че с болни хора няма да се занимава, защото ще си сложи грях на душата. "От моя страна нищо няма да последва", каза той.

За това, че Сидеров бил избутан от стола, се разбра след разправия в кулоарите на парламента, предизвикана от репортер на телевизията на "Атака", който тръгна да търси обяснение от Касабов.

"Според мен се държи неадекватно. Вчера говори някакви несъстоятелни неща, че аз не съм председател на групата. Аз съм председател на групата и съм избран от цялата група, включително от него. Ако на него не му харесва, да напусне групата", каза Сидеров по адрес на Валентин Касабов, наричайки го рупор на Валери Симеонов, тъй като Касабов нямал капацитет за самостоятелна дейност.

"Много е важно да уточня, че когато разговаряхме за листите отстъпих водаческото си място във Варна, където се явявам традиционно, на Валентин Касабов. В знак на добра воля, на джентълменство, и се явих само от Ямбол", заяви Сидеров.

Марешки готов да брани физически Сидеров

Тай бе защитен от лидера на "Воля" Веселин Марешки, който обеща да застане пред стаята на "Патриотите" и да не допусне никой да тормози Сидеров физически. Марешки разясни, че ставащото в парламента било "следствие на това, което става между двамата вицепремиери в правителството".

Попитан дали има добър и лош в конфликта между "Патриотите", Марешки заяви: "Има малко по-добър от всички лоши. Има най-лош, средно лош и много лош", каза той. Според него всеки един от "Патриотите" си има по един "редник". "Докато едните правят медийни скандали, другите вкарват тежки лобистки закони, които вредят на България", заяви Марешки. Според него до всяко законодателно предложение на ВМРО трябва човек от ДАНС, който да го проверява.

mediapool.bg