Кламер БГ - Новини: Ципрас поиска абсолютно мнозинство, за да може да преговаря "с развързани ръце"

Ципрас поиска абсолютно мнозинство, за да може да преговаря "с развързани ръце"

Европа

|
Пет, 23 Ян 2015г. 19:42ч.
Ципрас поиска абсолютно мнозинство, за да може да преговаря "с развързани ръце"

Председателят на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас, фаворит на парламентарните избори в Гърция в неделя, призова гърците да му дадат абсолютно мнозинство, за да може "с развързани ръце да преговаря" с кредиторите на страната, предаде агенция Франс прес.

"Знаем, че сме на една крачка от абсолютно мнозинство в парламента", което е необходимо, ако искаме да сме с развързани ръце и със силна власт да преговаряме", заяви Ципрас на пресконференция.

Най-новите проучвания на общественото мнение показват, че СИРИЗА води пред управляващата партия на премиера Андонис Самарас с 4,4 до 6 процента от гласовете и се очаква да победи на изборите в неделя.

СИРИЗА признава институционалните задължения, произлизащи от участието на Гърция в европейските институции и европейските договори, каза още Ципрас. "Мерките за строги икономии обаче не фигурират в учредителния договор за създаването на ЕС. Сега нашироко се обсъжда въпросът за необходимостта от това Европа да предприеме обрат и изобщо да се откаже от катастрофалните мерки за строги икономии, като започне да провежда експанзионистична политика в сферата на бюджета", добави той.

Председателят на СИРИЗА отбеляза още, че тройката международни кредитори изобщо не е била предвидена в договорите за създаване на ЕС. "Ще изпълняваме задълженията, произлизащи от участието на страната ни в ЕС, но няма да се придържаме към задълженията и подписите на предишното правителство, които не могат да бъдат задължителни за новото правителство", подчерта Ципрас.

mediapool.bg