Кламер БГ - Новини: Центърът на София ще е забранен за замърсяващи коли от следващата зима

Центърът на София ще е забранен за замърсяващи коли от следващата зима

България

|
Четв, 15 Дек 2022г. 14:48ч.
Центърът на София ще е забранен за замърсяващи коли от следващата зима

Центърът на София ще е забранен за замърсяващи коли от следващата зима

Най-замърсяващите автомобили няма да могат да влизат в центъра на София през зимата. Забраната ще важи за определена зона в града и влиза в сила от зимата на 2023 г. Тя ще се прилага за по три месеца – от 1 декември до последния ден на февруари, всяка година. Целта е намаляване на замърсяването на въздуха в столицата през зимата, когато и проблемът е най-сериозен.

Ограничението беше прието в четвъртък от Столичния общински съвет и за него гласуваха съветниците от ГЕРБ, "Демократична България" и независимият Борис Бонев. Това беше вторият опит за приемане на т. нар. зони с ниски емисии в София. През лятото ГЕРБ не успя да събере достатъчно гласове за рестрикциите, които трябваше да се прилагат още от този декември. След разговори и изменения в наредбата, с която се въвеждат зоните с ниски емисии, управляващите в София успяха да получат подкрепа от ДБ.

Очаква се забраната да засегне коли с бензинови двигатели с първа регистрация преди 1996 г. и с дизелови - преди 2002 г.

Забранената за цапащи коли зона обхваща историческия център на София. Тя е в карето между булевардите "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Ген. Скобелев", "Сливница" иул. "Опълченска". На всички кръстовища за влизане в нея вече са инсталирани видеокамери, които разчитат екостикера на колата от годишния технически преглед. За използването на замърсяващи автомобили в зоната ще се налага глоба от минимум 50 лева. Предвижда се гратисен период за нарушителите от 1 месец, докато новите разпоредби станат по-популярни. Забраните няма да важат за хората, които живеят в центъра. Изключения има и за хора с увреждания.

Приетата от общинските съветници наредба предвижда още през следващите години забраната за цапащи автомобили да засегне и тези с по-високи екокатегории, както и да важи за широкия център.

Освен това от 1 януари 2025 г. ще бъде забранено използването на твърдо гориво за отопление в 9 столични района – "Изгрев", "Лозенец", "Средец", "Оборище", "Студентски", "Илинден", "Красно село", "Триадица" и "Възраждане". Пет години по-късно забраната за отопление на твърдо гориво трябва да важи за цялата община.

"Патриотите" и БСП отказаха да подкрепят предложенията, тъй като те засягали хората с най-ниски доходи. Освен това щели да объркат много хората, които не са от столицата, но пътуват до града по работа или по административни задачи.

От БСП пък изразиха опасения, че забраната за замърсяващи автомобили в центъра ще доведе до по-голям трафик и съответно замърсяване в периферните райони.

mediapool.bg