Кламер БГ - Новини: Център ще консултира безплатно как да се подготвят и финансират ВЕИ проекти

Център ще консултира безплатно как да се подготвят и финансират ВЕИ проекти

България

|
Четв, 11 Май 2023г. 12:42ч.
Център ще консултира безплатно как да се подготвят и финансират ВЕИ проекти

Център ще консултира безплатно как да се подготвят и финансират ВЕИ проекти

Център започва да консултира домакинства и фирми как да подготвят, структурират и финансират – с грантове от еврофондове или с кредити, свои проекти за енергийна ефективност и внедряване на възобновяеми енергийни източници. Разработена е и онлайн платформа FinEERGo-Dom, на която потребителите могат да се запознаят подробно с възможностите за разработване и прилагане на такива проекти, а при нужда да се срещнат и с консултанти партньори на центъра за обсъждане на конкретни идеи.

От центъра отбелязват, че в момента тенденцията в България е фирмите и гражданите да се активират покрай обявен прием на проекти за финансиране по грантови програми, заради безвъзмездните средства, но това не е устойчиво решение.

В момента активността на търговските участници се определя изцяло от датите на обявяване на прием по грантови програми, което означава малко финансирани проекти, даващи най-лесните, евтини и неоптимални енергоефективни решения. Липсва предприемачество, инициативност, устойчивост, което би предоставило на клиентите много по-качествени и конкурентни услуги, но също така изисква предпроектни проучвания. Именно това е съвременният подход за структуриране на висококачествен, устойчив и нискорисков проект, докато у нас грантът обикновено е за строително-монтажни работи или покупка и инсталация на оборудване, а подготовката е за сметка на фирмите и гражданите. Те търсят бързо и евтино обследване, което не може да предложи качествени енергоефективни решения. А и грантовете имат лимити.

Според създателите на платформата FinEERGo-Dom, ако безвъзмездните средства се насочат към предпроектни проучвания, те ще "отключат" инвестиции за десетки пъти повече проекти, отколкото ако се финансира изпълнението на малка част намерения за енергийна ефективност и възобновяеми източници (ВЕИ).

Целта на центъра е да запознаят собствениците на публични, обществени или жилищни сгради с възможностите за внедряване на енергоефективни мерки чрез ЕСКО механизма, при който фирми инвестират в различни енергоспестяващи решения, а със спестените разходи собствениците изплащат вложението. Темата е актуална и заради включването на ЕСКО договори в последния вариант на насоките за кандидатстване в предстоящия втори етап на националната програма за обновяване на жилищния сграден фонд, отбелязват от платформата. Допълват, че експерти от Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници ще разясняват на предприемчивите собственици как да привлекат кредитно финансиране от Фонда за реализация на мерки за ЕЕ или ВЕИ. То може да бъде допълващо към грантово и/или ЕСКО финансиране, мостово, или такова, което изцяло да покрие финансовите нужди на проектите.

Партньорите на платформата FinEERGo-Dom могат да окажат съдействие и за привличане на техническа помощ в подготвителната фаза на проекти за ЕЕ и ВЕИ по линия на действащите в момента европейски схеми European City Facility (EUCF). Привлечените безвъзмездни средства могат да се използват за разработка на ЕЕ/ВЕИ проекти, информационни кампании, изготвяне на инвестиционни програми, бизнес планове, агрегиране на проекти за постигане на по-добри условия от доставчици и други дейности, които са ключови за осигуряване на успешна реализация на проектите с максимален финансов и екологичен резултат. При EUCF техническата помощ е в рамките на 60 хил. евро и е подходяща за общини, които имат желание да разработят инвестиционна програма в ЕЕ или ВЕИ направление. От друга страна, ELENA е отворена и към частни субекти, предоставяйки техническа помощ от порядъка на 1.5 млн. евро. Инструментът предполага създаване на обединения от няколко общини или друг вид правни субекти с крупни нужди от ЕЕ или ВЕИ инвестиции в рамките на 20-30 млн. евро.

Проектът FinEERGo-Dom използва опита на латвийския финансов инструмент за енергийна ефективност (LABEEF), успешно приложен в Латвия и, усъвършенствайки го, предлага механизъм за финансиране на проекти за енергийна ефективност при цялостна реновация на сгради в пет от държавите-партньори (Полша, Словакия, Румъния, България и Австрия). Екипът на Еконолер (България) работи със заинтересовани лица от публичния и финансовия сектор, както и с крайни бенефициенти за популяризиране на финансовия механизъм и привличане на инвестиционен интерес към проекти за енергийна ефективност в многофамилни жилищни и публични сгради.

mediapool.bg