Кламер БГ - Новини: Радостин Василев се отказва от имунитета си

Радостин Василев се отказва от имунитета си

България

|
Четв, 11 Май 2023г. 14:21ч.
Радостин Василев се отказва от имунитета си

Радостин Василев се отказа доброволно от депутатския си имунитет. Сн. БГНЕС, архив

Депутатът от "Продължаваме промяната – Демократична България" Радостин Василев обяви, че се отказва от имунитета си. Главният прокурор Иван Гешев поиска парламентът да свали имунитета на Василев заради отправени заплахи и опит за принуда към бившия депутат от "Има такъв народ" (ИТН) Христинка Иванова да напусне парламентарната си група.

Записът с телефонен разговор между Василев и Иванова беше огласен от ИТН през юни 2022 г. Малко преди това Василев беше част от партията на Слави Трифонов, която го издигна за министър на спорта в кабинета на Кирил Петков.

Сега парламентът трябваше да гласува създаването на комисия по искането на Гешев за свалянето на защитата на Василев. След доброволния му отказ от имунитета, решението стана безпредметно.

Колегите му опитали да го разубедят

"Депозирах в деловодството на НС декларация за отказ от имунитета ми като народен представител. Признавам, че никога не съм вярвал, че ще ми се наложи да правя нещо подобно, най-малкото защото през целия ми съзнателен живот и през работата ми като адвокат, народен представител, министър, винаги съм се борил за спазването на закона", коментира Василев от парламентарната трибуна.

Той обяви, че колегите му са опитали да го разубедят, защото "считат, че това действие на главния прокурор Иван Гешев е опит за шантаж и политически натиск".

"Реших да дам пример как един обикновен народен представител може да даде сила на правосъдието, защото никой не може да бъде над закона", обясни той.

"Реших да дам пример"

Още по темата:

Гешев поиска имунитета на Радостин Василев

"Неудобен съм, защото разкрих най-пряката връзка между ГЕРБ, ДПС и Радев и тя е в Министерство на младежта и спорта", обясни Василев, който оглавяваше това министерство в кабинета на Кирил Петков.

Василeв използва изказването си, за да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев. Същото по-рано през деня направи и кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел. Тя беше подкрепена от ДПС, а по-късно и от ИТН.

mediapool.bg