Кламер БГ - Новини: Газът продължава да поевтинява. Спад с 11.5% за юни предлага "Булгаргаз"

Газът продължава да поевтинява. Спад с 11.5% за юни предлага "Булгаргаз"

България

|
Четв, 11 Май 2023г. 18:37ч.
Газът продължава да поевтинява. Спад с 11.5% за юни предлага "Булгаргаз"

Газът продължава да поевтинява. Спад с 11.5% за юни предлага

След поевтиняването си с 21 процента за май, цената на природния газ на вътрешния пазар ще продължи да пада и за юни "Булгаргаз" е заявил намаление с нови 11.5 процента, съобщиха в четвъртък от държавния газов доставчик.

Внесеното искане в енергийния регулатор е за цена от 68,63 лв./MВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), а юли "Булгаргаз" прогнозира ново намаление с 5.17 процента спрямо изчислената юнска цена.

Финалното предложение обаче ще бъде направено на 1 юни, като бъдат взети предвид борсовите стойности на синьото гориво за целия май.

Изчисленията на държавното дружество следват пазарните тенденции. В четвъртък фючърсите за юни продължиха хода си надоли и цената се снижи отново, макар и с минималните 1.26 процента в сутрешната търговия на лондонската борса Ай Си И (ICE).

На реперния за европейските доставки газов хъб TTF в Нидерландия сделки за доставки през следващия месец се сключваха на цени от 34,55 евро за мегаватчас, или за малко над 377 долара за 1000 куб. м, което е под стойността, на която борсата затвори предишния ден – 34.99 евро/МВтч.

На българската газова борса обаче доставките за следващия ден поскъпнаха с 1.70 процента до 72.44 лв.

mediapool.bg