Кламер БГ - Новини: Надзирателите отново излизат на протест

Надзирателите отново излизат на протест

България

|
Пет, 12 Май 2023г. 08:07ч.
Надзирателите отново излизат на протест

Снимка: БГНЕС

Надзиратели в затворите, служители на следствените арести и на пробационните служби излизат на протест в петък. Това се случва след неуспешни преговори с министерството на правосъдието.

Надзирателите настояват за 20% увеличение на заплатите, както и за промяна в работното време. Според тях трябва да се върне възможността за 24-часови дежурства. В момента се работи на 12-часови смени. Според надзирателите обаче това разпилява ресурс, а хора така или иначе не достигат.

"Когато няма добро финансиране, няма и добра охрана. Всичко, което е свързано със сигурността, е скъпо и затова трябва да се финансира. Също исканията ни са да се направи анализ. След Нова година минахме на 12-часови смени, бяхме досега на смесен режим на работа - 8, 12 и 24 часа, но в момента сме само на 8 и 12 часа. В страната колегите се оплакват от недостиг на хора, също - натрупване на отпуски и абсолютно неща, които затрудняват колегите, които пътуват от другите населени места", заяви пред БНР председателят на синдиката им в Бургас Валентин Маринов.

Засега позицията на министерството е, че 12-часовите смени трябва да бъдат запазени. Оттам посочват, че след въвеждането им извънредният труд е намалял с 80%. Според министър Крум Зарков досега тази реформа е била отлагана именно заради страх от протести.

mediapool.bg