Кламер БГ - Новини: Центровете за деца в Бургас са сред 15-те финалисти в конкурс на ЕК

Центровете за деца в Бургас са сред 15-те финалисти в конкурс на ЕК

Европа

|
Съб, 05 Ноем 2022г. 09:04ч.
Центровете за деца в Бургас са сред 15-те финалисти в конкурс на ЕК

Центровете за деца в Бургас са сред 15-те финалисти в конкурс на ЕК

Успешно реализираният проект на община Бургас за центрове за деца от семеен тип е единственият български проект попаднал сред 15-те финалисти в конкурса "Регионални звезди" (Regiostars), организиран от Европейската комисия.

Проявата се провежда от 2008 г. насам. Целта на конкурса през тази година е да се покажат най-добрите практики и натрупан опит по проектите, финансирани от ЕС и реализирани чрез политиката на сближаване, които биха могли да бъдат привлекателни и вдъхновяващи за други региони на ЕС.

Община Бургас изгражда няколко центъра от семеен тип в различни квартали - "Ветрен", "Лазур" и "Меден Рудник". Инвестицията в тях възлиза на 3.5 милиона лева, като финансирането е осигурено от оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013.

Оттогава досега през домовете са преминали повече от 300 деца. Те получават богат набор от социални услуги и грижи. Подкрепят ги и успешно помагат за интегрирането на младежи, с различни увреждания.

Община Бургас е сред първите в страната, която закрива стария тип домове за деца и ги заменя с нови съвременни и модерни, които предоставят близки до семейната среда условия за живот и развитие.

Създаването на центровете от семеен тип е част от процеса на деинституционализация в страната. Водещ приоритет е гарантиране правото на децата на семейна среда и на достъп до качествена грижа и услуги според индивидуалните им потребности.

Гласуването за най-добрия европейски проект ще продължи до 15 ноември 2022 г. в онлайн платформата - www.regiostarsawards.eu чрез бутона "Гласувам за любимите си проекти".

Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра ще награди фаворитите от онлайн гласуването на официална церемония на 17 ноември 2022 г. в португалския град Евора.

mediapool.bg