Кламер БГ - Новини: Евродепутат на 27 години е новият председател на партията на Льо Пен

Евродепутат на 27 години е новият председател на партията на Льо Пен

Европа

|
Съб, 05 Ноем 2022г. 16:42ч.
Евродепутат на 27 години е новият председател на партията на Льо Пен

Евродепутат на 27 години е новият председател на партията на Льо Пен

Двадесет и седем годишният евродепутат Жордан Бардела бе избран днес за председател на френската крайнодясна партия "Национален сбор", съобщи досегашната председателка на партията Марин Льо Пен, цитирана от Франс прес.

Бардела е първият председател на тази партия, който не е представител на политическата династия Льо Пен.

Бардела спечели 85 процента от гласовете на партийните членове, а опонентът му Луи Алио - 15 процента.

Льо Пен се оттегли от партийното ръководство миналата година, преди да се включи в борбата за президентския пост във Франция. Тя загуби на тазгодишните президентски избори от Еманюел Макрон.

"Не напусках "Националния сбор", за да отида на ваканция. Ще съм на разположение, когато страната се нуждае от мен", заяви днес Льо Пен на партийния конгрес, на който Бардела бе избран за нов председател.

Бардела произхожда от квартал, в който живеят представители на работническата класа. Той заяви, че ще продължи линията на Льо Пен, що се отнася до полагането на усилия за привличането на нови избиратели, които не са част от традиционния електорат на политическата сила.

"Тя е политическият лидер, а аз съм нейният армейски генерал", каза Бардела в интервю за Ройтерс по-рано през седмицата. Той заяви, че фактът, че някой, който не е от семейството на Льо Пен, може да председателства партията, представлява "малка културна революция".

"Пише се нова глава за партията", каза още Бардела. Като отговарящ за подготовката на "Национален сбор" за следващите избори за Европейски парламент през 2024 г., той отбеляза, че те ще предложат възможност за изграждане на по-силен съюз от десни партии.

Те в момента са разделени на две - групата "Идентичност и демокрация", към която принадлежи партията на Льо Пен, и Европейските консерватори и реформисти, която включва управляващата в Полша партия "Право и справедливост".

"Искам в крайна сметка да станем... единна група от силни и убедени патриоти, които да предизвикат Европейската комисия през следващите години", посочи Бардела.

mediapool.bg