Кламер БГ - Новини: Цветлин Йовчев: Ако руски агент е отровил Гебрев, значи Кремъл не може да контролира хората си

Цветлин Йовчев: Ако руски агент е отровил Гебрев, значи Кремъл не може да контролира хората си

България

|
Пон, 11 Фев 2019г. 15:12ч.
Цветлин Йовчев: Ако руски агент е отровил Гебрев, значи Кремъл не може да контролира хората си

Евентуалната руска връзка при отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев би означавала, че Москва няма контрол над собствените си спецслужби и техните служители в момента се занимават и с частни поръчки. Това коментира бившият вътрешен министър и бивш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев в неделвя пред бТВ.

Цветлин Йовчев обясни, че опитът за отравяне на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му с нервнопаралитичното вещество "Новичок" в Солсбъри най-вероятно е операция на руското военно разузнаване. На този фон той смята отравянето на Емилиян Гебрев за "нескопосоно изпълнение", което не е характерно за руското военно разузнаване.

"Това е една зле планирана, нискобюджетна и непрофесионално изпълнена операция, което не е характерно за руското военно разузнаване. Много от фактите говорят за солова акция. При "Скрипал" можем да намерим мотив, че руската държава е планирала и провела това, но при Гебрев – няма такъв мотив. Толкова нескопосано изпълнена операция, няма как да е дело на такова сериозно разузнаване. Ако беше проведена такава операция, тези хора нямаше да бъдат с руски паспорти, нямаше да пристигнат с полет от Москва, нямаше да отседнат в един хотел, нямаше да обикалят, дори нямаше да се срещат преди самата операция", каза бившият шеф на ДАНС.

В отговор на въпрос откъде би могла да идва поръчката за ликвидирането на Гебрев, Цветлин Йовчев каза: " Може да идва от заинтересовани частни структури".

"Ако се потвърди информацията за частна поръчка, която е извършило руското разузнаване – това е доста опасно. Това означава, че Владимир Путин няма контрол върху системите за сигурност. Има няколко фактора в подкрепа на тази теза – след случая "Скрипал", той уволни 15 генерала", каза Йовчев.

Бившият шеф на ДАНС каза, че ако има липса на контрол в Русия, това е предпоставка за вътрешна криза.

mediapool.bg