Кламер БГ - Новини: Цвета Караянчева: Преминаване към служебно правителство ще е безотговорно

Цвета Караянчева: Преминаване към служебно правителство ще е безотговорно

България

|
Съб, 18 Юли 2020г. 16:56ч.
Цвета Караянчева: Преминаване към служебно правителство ще е безотговорно

Преминаване към служебно правителство в този момент ще бъде безотговорно, коментира председателят Народното събрание Цвета Караянчева в събота.

Вече десет дни има многохилядни протести в цялата страна с искане за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев. От ГЕРБ съобщиха, че обсъждат различни варианти за изход от кризата, включително нов кабинет в рамките на този парламент, но без Бойко Борисов.

Според Караянчева е важен диалогът с протестиращите хора.

"Най-важното в следващата седмица е да преодолеем вота, да покажем, че коалицията е стабилна, че имаме програма, която да изпълняваме поне още осем месеца и разбира се трябва да припомним положителните неща, които е направило правителството. За съжаление тази пандемия, която ни атакува, атакува целия свят и сега ще се отрази чисто икономически", каза тя.

По думите й темата за корупцията винаги е била на дневен ред и "ние никога не сме бягали от нея".

"Премиерът при всяко едно съмнение веднага взема мерки за разлика от други политически сили и други институции", добави Караянчева.

По думите и е "хубаво, че ще има дебат в парламента по темата". Внесеният от БСП вот на недоверие заради корупцията ще се дебатира в парламента в понеделник и най-вероятно ще се гласува в сряда.

Ние също искаме да говорим по тази тема, също имаме какво да кажем, защото не може хора, които гласуваха против Закона за корупцията, и президентът, който върна този закон и наложи вето, да бъдат най-големите борци срещу корупцията, каза председателят на парламента.

"Румен Радев отдавна не е моят президент“.

“Вместо да насърчава мирът и единството, той целенасочено години наред разделя обществото. Вика „мафия“, но не посочва конкретни лица. Държавният глава разполага с информация от службите. Нека да предостави на съдебните органи данни в такъв случай. Опасявам се, че президентът само говори“, каза тя.

“Категорично мога да заявя, че ще чуем всички справедливи искания на хората. Това обаче не важни за платените провокатори и за неуспелите политически фигури, които яхват протестите за лична изгода. Чуваме призивите за оставка. Но по данни на социологическите агенции ГЕРБ продължава убедително да е първа политическа сила. Отново ще спечелим и ще съставим кабинет, но ще сме загубили страшно ценно време, тъй като сме в криза и се изискват действия всеки ден“, добави председателят на парламента.

mediapool.bg