Кламер БГ - Новини: Цацаров разпореди пълна проверка на кмета на Галиче

Цацаров разпореди пълна проверка на кмета на Галиче

България

|
Пон, 25 Ян 2016г. 13:55ч.
Цацаров разпореди пълна проверка на кмета на Галиче

Ден, след като хора от врачанското село Галиче излязоха на протест срещу кмета Ценко Чоков и семейството му въпреки изключително ниските температури, от прокуратурата обявиха, че ще проверят цялостната му дейност в кметството.

Недоволството на местните бе провокирано от освобождаването от ареста на сина на кмета – Мартин Чоков, обвинен за побой. По време на демонстрацията през уикенда братът на пребития Радослав Илиев – Искрен, показа пред медиите снимка на Чоков-младши с главния прокурор Сотир Цацаров.

"Вижте, вижте с кой се снима, те им помагат. Какво ще направим, те ще влязат, ще ни избият", коментира Искрен Илиев.

Само ден по-късно от държавното обвинение обявиха, че Цацаров лично е разпоредил Окръжната прокуратура във Враца да извърши проверка за законност на Ценко Чоков в седем направления, включваща периода от началото на първия му кметски мандат до настоящия момент.

Ще бъде установено дали той е извършвал законно удостоверителните действия в качеството му на кмет. Става въпрос за изискването за създаване на архив, който включва общ регистър на нотариалните заверки, книга, в която се подреждат документите с удостоверено съдържание, печат и щемпели по образец.

Освен това разследващите ще проверят дали Чоков е стопанисвал в интерес на местното население и според закона общинското имущество, както и дали обектите се използват по предназначение.

Като приоритет на проверката е посочено още обстоятелството дали в Галиче не са извършвани незаконни регистрации, както и дали кметът е осигурявал спазване на обществения ред. По това направление от прокуратурата уточняват, че ще се събере информация от преписки в МВР и в прокуратурата от досъдебни наказателни или съдебно-административни производства и други, ще се извърши съпоставка на данни от последващи дейности на прокуратурата и органите на МВР по случаи, започнати от кмета.

Специално внимание ще бъде отделено на това дали Ценко Чоков е организирал опазването на селскостопанското имущество и изпълнението на бюджета на кметството. Ще се проверят и всички случаи на възлагане на функции от кмета на община Бяла Слатина на кмета на с. Галиче. Ще се извърши преценка както за законосъобразност на овластяването, така и за законосъобразност на действията на кмета Чоков съобразно нормативните изисквания, приложими за конкретната дейност.

Главният прокурор Сотир Цацаров лично е разпоредил на проверяващите, сред които ще бъдат командировани и служители на МВР –

при установяване на данни за извършено престъпление да бъдат образувани дела.

mediapool.bg