Кламер БГ - Новини: ВКС ще решава кой съд да се произнесе за ареста на Евстатиев

ВКС ще решава кой съд да се произнесе за ареста на Евстатиев

България

|
Пон, 25 Ян 2016г. 16:14ч.
ВКС ще решава кой съд да се произнесе за ареста на Евстатиев

Върховният касационен съд (ВКС) ще трябва да определи кое съдилище да се произнесе по искането на прокуратурата за постоянното задържане на бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев, обвинен в изнасилване на непълнолетно момиче.

Причината е, че Окръжният съд в Пазарджик прекрати в понеделник делото и го прати за преразпределяне на върховната инстанция, тъй като общо 15 съдии си направиха отвод по казуса и така не остана съдебен състав, който да определи окончателната мярка.

Освен бивш кмет на Стрелча и Пазарджик, обвинямият Евстатиев е бил и прокурор в пазарджишката районна прокуратура и това е поводът за многото отводи на съдии. Едва двама магистрати от местния окръжен съд не са се отвели от казуса, но броят им не стига за сформиране на 3-членен въззивен състав.

Районният съд в Панагюрище остави зад решетките Евстатиев пред седмица. Паралелно с обвинението за сексуално насилие Евстатиев ще бъде разследван и за сделки, които е направил като кмет на Стрелча. Проверява се как пиарката му Елина Георгиева е получила на концесия два общински рибарника и как в момента стопанисва хотела, в който е извършено насилието срещу 16-годишното момиче.

Междувременно стана ясно, че Иван Евстатиев е признал за сексуален контакт с момичето, но твърди, че той е бил доброволен. Кръвните проби на пострадалата ученичка показват наличие на висок процент алкохол в кръвта й.

mediapool.bg