Кламер БГ - Новини: Ивайло Дичев: Ако не е задължителна, българщината ще умре

Ивайло Дичев: Ако не е задължителна, българщината ще умре

България

|
Пон, 25 Ян 2016г. 18:53ч.
Ивайло Дичев: Ако не е задължителна, българщината ще умре

"Ако не е задължителна, българщината ще умре. Това разбирам от евъргрийна за отпадащите текстове от учебниците." Това написа проф. Ивайло Дичев в социалната мрежа"Фейсбук" по повод въпросите и възраженията в медиите за новите учебни планове.

"Да, и всяка година е така - някакви полуинформации, които дават повод на аятоласите да наскачат. Въпросът е в друго: никой не се интересува дали децата четат, какво разбират, дали наместо с патриотизъм тази задължителна програма не ги изпълва с досада. Бих искал да чуя специалисти, които са наблюдавали реални деца: какво четат, какво им остава в главата, какво би могло да привлече интереса им." - продължава Дичев.

По-късно в дискусията добавя: "Това, което ме вълнува, е дали учениците ще научат какво е това Възраждане, Просвещение, романтизъм, национална идентичност, дали ще научат за историята на османската империя, за религиозното съперничество с гърците, Танзимата и пр. Според мен децата учат много национални неща, а им се губи общият поглед. Но никой не казва - ужас, махаме Просвещението от учебника."

mediapool.bg