Кламер БГ - Новини: Цацаров плаши със съд заради интервю на "Антикорупционния фонд"

Цацаров плаши със съд заради интервю на "Антикорупционния фонд"

България

|
Вт, 05 Окт 2021г. 17:45ч.
Цацаров плаши със съд заради интервю на "Антикорупционния фонд"

снимка БГНЕС

Шефът на антикорупционната комисия Сотир Цацаров заплаши да заведе дело за клевета заради публикуваното от "Антикорупционния фонд" интервю с Явор Златанов, герой от разследването "Осемте джуджета". Бившият главен прокурор Цацаров твърди, че неговата гледна точка не е била търсена и представена. Поради това той първо предлага на АКФ да публикува позицията му на интернет страницата си, а след това казва, че ще води и гражданско дело за увреждане.

"Не познавам нито г-жа Радост Драганова, нито г-н Явор Златанов. Нямам каквато и да е намеса или участие в действия на Специализираната прокуратура, свързани с повдигането на обвинения или задържането на Явор Златанов. Опитите за внушения в тази насока представляват откровена лъжа", заявява Цацаров.

В публикуваното от АКФ интервю Явор Златанов твърди, че дъщеря му Бела - от първия брак с водещата Радост Драганова - му разказала, че майка ѝ й казала: "Искам да знаеш, че моето гадже е най-големият прокурор в България и скоро няма да пуснат баща ти (от ареста)". Златанов твърди, че бившата му съпруга визира бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

Явор Златанов е арестуван като участник в организирана престъпна група в самия край на мандата на Сотир Цацаров като главен прокурор през юли 2019 година. Това е началото на аферата с "Осемте джуджета", по която АКФ направи серия от разследвания. През ноември 2019 г. Цацаров бе избран от парламента за шеф на КПКОНПИ.

Сегашният шеф на КПКОНПИ казва: Сезирам компетентната прокуратура да извърши проверка на всички мои действия, свързани с наказателното производство срещу Явор Златанов.

"Ще направя това, тъй като внушението в публикацията на "Антикорупционния фонд" е, че съм извършил престъпление против правосъдието. Едновременно с това, ще предприема необходимите действия пред съдебните органи с оглед публично разпространените клевети", казва Цацаров.

Гражданските дела за непозволено увреждане срещу разследващи журналисти и граждански организации са проблем в целия ЕС, а Европейската комисия обещава да предприеме мерки в защита на медиите. Тези дела могат да доведат до запориране на банкови сметки и съсипване на цели медийни организации или личния живот на журналистите оше преди да има произнасяне на съд по конректното дело.

В отговор АКФ публикува не само конкретното твърдение на шефа на КПКОНПИ, но и цялата му позиция.

Фондацията отговаря, че казусът "Осемте джуджета" е бил "откровено заметен под килима от Прокуратурата и всички останали институции, длъжни да реагират по изнесените данни".

"В същото време, в този казус са замесени достатъчно на брой висши магистрати, за да го смятаме за важен за разкриване на потенциални зависимости и даване на отговор на въпроса как и в чия полза работи българската прокуратура в определени случаи", се казва в отговора на фондацията.

АКФ казва, че отново без коментар от Цацаров са останали въпросите за отношенията му с главните действащи лица в "Осемте джуджета" – бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров и неговата съпруга Любена Петрова.

"Например, въпреки заключението на българския съд, че Петьо Петров е осъществил провокация към подкуп по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, той не беше наказателно преследван за това от прокуратурата по времето, когато Вие я оглавявахте. Също така Петров успя да напусне съдебната система по собствено желание и без никаква санкция от Висшия съдебен съвет, докато Вие бяхте неформален лидер на мнозинството в него. Любена Петрова пък организираше демонстрации в подкрепа на прокуратурата и същото това мнозинство. Това са важни въпроси, чиито отговор обществото очаква", отбелязва АКФ.

Фондацията обяснява, че вижда в позицията на Цацаров "опит за натиск върху нашата организация и класически случай на SLAPP" (дело за сплашване).

"Считаме, че публикуваната позиция представлява публична заплаха с дело за клевета, без да отчита обстоятелството, че нашата организация просто е дала възможност да се чуе гласа на брутално засегнатия, дори физически от действията на институциите Явор Златанов", допълва АКФ.

В заключение АКФ отправя още един призив към прокуратурата, МВР и съдебния инспектор да направят проверка и разследване на изнесените данни.

mediapool.bg